Najnovije

DAČIĆ O SRBOMRSCU BAJDENU: Ne očekujem da će biti isti kao '90-ih

Predsednik parlamenta Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje "ekstremne promene" u odnosu SAD prema dijalogu Beograda i Prištine, posle promene na čelu Amerike, već da očekuje da će SAD i kada DŽozef Bajden preuzme funkciju predsednika i dalje podržavati dijalog.

Ivica Dačić. (Foto: Jutjub)

Na pitanje da li očekuje da dijalog sa Prištinom u narednoj godini bude podignut na viši nivo i kako vidi promene u američkoj administraciji, a u vezi sa dijalogom, Dačić je podsetio da je dijalog u Briselu započeo još za vreme administracije pre Donalda Trampa, u vreme kada je DŽozef Bajden bio potpredsednik SAD.

- Ne očekujem neke ekstremne promene kada je reč o odnosu SAD. Ne očekujem da će Bajden biti Bajden iz 90-ih godina, uključujući predstavnike američke administracije i imena koja se pominju kao moguća kadrovska rešenja. Očekujem da će SAD, posle Bajdenove zakletve i preuzimanja funkcije predsednika, dati i dalje podršku dijalogu - rekao je Dačić na Beogradskom ekonomskom forumu.

On je ukazao na to da postoji razlika u pristupu, odnosno da je Trampova administracija imala veću fleksibilnost kada je reč o potrebi pronalaženja kompromisnog rešenja, dok je demokratska imala stav da je to sve završeno i da nema šta da se traži kompromis.

- Ali, vremena su se promenila i sada je nemoguce doći do bilo kakvog dugoročnog rešenja za KiM bez saglasnosti i učešća Srbije - istakao je Dačić.

On je primetio i da na političkoj sceni u Prištini vlada totalna nestabilnost, da imaju izbore gotovo svake godine, da je teško napraviti vladu, te da je pitanje da li će biti izabran predsednik ili će se otvoriti nova kriza.

Takođe, ukazao je da u Prištini to uvek koriste kao alibi da ne ispunjavaju ono što je potpisano i dogovoreno u Briselu, a Briselski sporazum je, podseća, napravljen u Bajdenovo vreme.

- Možemo reći da je dijalog vođen u Briselu, ali mogu da potvrdim, kao neko ko je započeo dijalog i u njemu je od početka, od jeseni 2012. godine - kad god je bio neko zasedanje u Briselu, tu je bio i (američki diplomata Filip) Riker, negde u Briselu. Nije dolazio na sastankne u okviru dijaloga, ali su predstavnici američke administracije uvek bili prisutni i davali logističku podršku dijalogu - ispričao je Dačić.

Zato, kaže, ne misli da će doći do drastičnih promene u pristupu američke administracije ovom dijalogu, ali da verovatno da promena može biti usmerena ka tome da oni nisu previše raspoloženi da se traga za nekim novim kompromisima.

- Ali, vreme se promenilo. Američka deviza je "stanje na terenu", a stanje na političkom terenu je takvo, da nije više isto kao kad je Bajden bio prošli put - rekao je Dačić i podsetio da tzv. Kosovo sada nema većinu ni u jednom međunarodnom telu.

Đukanović beži sa vrha DPS-a! Dovodi bivšeg predsednika Crne Gore! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA