Najnovije

BLOKADA NANELA OGROMNU ŠTETU: Izraelske sankcije Pojasa Gaze dovele Palestince do ruba siromaštva

Izraelska blokada Pojasa Gaze kojim rukovodi Hamas do sada je toj teritoriji nanela ekonomsku štetu od 16,7 milijardi dolara, produbila siromaštvo i izrazito povećala nezaposlenost, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN, u kojem se Tel Aviv poziva da okonča blokadu te palestinske teritorije.

Izraelska vojska. (Foto: idf.il)

Izveštaj Konferencije UN za trgovinu i razvoj još je jedan u nizu poziva i kritika brojnih međunarodnih organizacija upućenih Izraelu povodom dugogodišnje blokade palestinske teritorije.

Izrael je blokirao Pojas Gaze 2007. godine nakon što je Hamas, islamski militantni pokret koji se protivi postojanju izraelske države, nasilno preuzeo kontrolu nad tom teritorijom od međunarodno priznate Palestinske uprave.

Izraelske merama u kombinaciji sa restrikcijama koje je Pojasu Gaze nametnuo susedni Egipat, godinama se strogo kontroliše promet ljudi i dobara na toj palestinskoj teritoriji.

Izrael svoju blokadu obrazlaže nastojanjima da spreči Hamas, neprijatelja sa kojim se do sada suočavao u tri rata, u navodnom jačanju vojnih kapaciteta.

Brojni kritičari, međutim, tvrde da potez Izraela, pored toga što je doveo do kažnjavanja svih dva miliona stanovnika Pojasa Gaze, nije doveo ni do kakve promene kada je reč o načinu finkcionisanja Hamasa.

- Rezultat je da je regionala ekonomija Gaze dovedena do ivice kolapsa i da je izolovana od palestinske ekonomije i ostatka sveta - navodi se, pored ostalog, u izveštaju agencije UN.

Psihološki rat Kriznog štaba protiv građana Srbije Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA