Najnovije

KAKO JE MARADONA UNAPREDIO RUSKU MEDICINU? Svojim zalaganjem spasao mnoge dečije živote

I pored svih skandala koji su vezani za njega, Dijego Maradona je ostao upamćen kao čovek velikog srca koji je mnogo napora ulagao za spas dece.

Dijego Maradona (Foto: RIA Novosti)

Piše: Miodrag Milikić

Nakon vesti o smrti čuvenog fudbalera Dijega Armanda Maradone, veći deo fudbalske javnosti i ljubitelja ove igre je žalio za gubitkom ovog fudbalskog virtuoza, dok je drugi deo javnosti, uprkos onoj našoj '’O pokojniku sve najlepše'’, krenuo da komentariše njegov život i poroke nazivajući ga '’debelim našmrkanim narkomanom'’.

Istina je da je '’Božija Ruka'’ imao problema sa narkoticima i borio se sa ovim porokom, ali se lako zaboravlja njegov humanitarni rad i ostali doprinosi svetu se lako zaboravljaju usled naglašavanja mana.

LJudi zaboravljaju da je Dijegovim zalaganjem unapređena ruska medicina. Kako je jedan bivši fudbaler to mogao da postigne?

On je tokom svoje trodnevne posete Rusiji 2010. godine pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za osnivanje prvog registra donatora koštane srži u Rusiji.

Pokrovitelj ove akcije je bila švajcarska fabrika satova '’Ublo'’, a Maradona je tada na zgradu robne kuće CUM na Crvenom trgu postavio deset fudbalskih meta, a svaka je imala svoju vrednost od 25 hiljada do 300 hiljada dolara, a vrednost svih meta zajedno je milion dolara.

Iz prvog pokušaja je promašio prve tri mete, dok je ostalih sedam pogodio.

Dijego je svojim šutevima osvojio 500.000 dolara i donirao ih je za osnivanje registra donatora koštane srži, koji bi pomogao prvenstveno ruskoj deci. Tako je on uneo inovaciju u rusku medicinu, jer je to prvi takav registar u t6oj zemlji.

Iako je bio izložen kritikama zbog svojih skandala, Dijego Armando Maradona zaslužuje posthumne reči hvale za sve humanitarne akcije koje je organizovao.

O rezultatima autopsije Maradone pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA