Najnovije

ĐORĐEVIĆ: Okupatori nisu uspeli da ubiju Podrinje, neće ni Zorana Mihajlović i Rio Tinto

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević, dajući izjavu u vezi sa ekološkom krizom u Podrinju, ukazao je na odluku Vlade Srbije od 20. novembra, kojom se obrazuje Radna grupa za implementaciju projekta Jadar. Radi se o najavljenoj kontroverznoj eksploataciji rude litijuma u lozničkom kraju, koju vodi međunarodni konglomerat Rio Tinto. Đorđević je objasnio da se za predsednika Radne grupe imenuje ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ali i da su, prema njegovim rečima „u sastav ovog tela ušla imena zbog kojih se moraju postaviti neka pitanja.“

Mlađan Đorđević. (Foto: Jutjub)

„U Radnu grupu za projekat korporacije Rio Tinto ušao je Ivica Kojić, Vučićev šef kabineta, kao i njegov specijalni savetnik Danilo Cicmil. Kako je moguće da se Aleksandar Vučić pretvara da ne zna ništa o ovom štetnom projektu i odgovornost prebacuje na prethodne vlasti – a sada u Radnu grupu koja će sprovoditi projekat stavlja ljude iz svog najbližeg okruženja?“ upitao je predsednik Oslobođenja.

„Pozivamo Vučića i Zoranu Mihajlović da nam objasne šta u radnoj grupi traže službenici stranih vlada, diplomate Sjedinjenih Država i Australije. Valjda je Srbija i dalje suverena zemlja koja može da donosi sama odluke? Da li Zorana Mihajlović u ovom telu zastupa srpske ili američke interese? Zašto Srbija ne prati osnovne evropske trendove u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, već se ponaša poput kolonije velikih svetskih korporacija, zanemarujući interese građana?“

Đorđević je takođe ukazao da je iz Radne grupe isključena javnost:

„Gde su predstavnici građana lozničkog kraja, predstavnici ekoloških udruženja, eksperti iz akademske zajednice? Ceo projekat se drži u tajnosti upravo zbog negativnih posledica koje se očekuju“ kaže Đorđević i dodaje da će iskopavanje litijuma „dovesti do novog bogaćenja Vučića i nekolicine ljudi oko njega, do novog krnjenja suvereniteta Srbije po kojoj vršljaju sumnjivi investitori, a da će našoj zemlji ostati zatrovane reke, šume, njive i sela“.

On je podsetio da je planom projekta predviđeno raseljavanje trideset lozničkih sela, da je izvesno „zagađenje Jadra i Drine, kao i da se očekuje da Srbiji nakon završetka eksploatacije ostane sedam milijardi tona otrovne jalovine“, i dodao:

„U trenutku kada je vazduh u Srbiji među najzagađenijima u svetu, što je osnovni uzrok smrtnosti ljudi, Vlada Srbije pod okriljem straha od korone, mraka i zagađenja donosi odluku o nastavku ubijanja Srbije. Zorana Mihajlović i Rio Tinto su mogli da konsultuju Austrougare i Nemce, koji su više puta pokušali da istrebe loznički kraj od stanovnika, a kao što oni nisu uspeli, neće uspeti ni ovi moderni okupatori. Pokret Oslobođenje neće mirno gledati pretvaranje jednog od najlepših delova naše zemlje u otrovnu pustaru. Kao što ćemo sprečiti lažne izbore, kao što ćemo sprečiti sporazume kojima se prodaje Kosovo,sprečićemo i ovu rasprodaju i uništavanje Srbije, a odgovorne za uništavanje naših života izvesti pred sud“ zaključio je lider pokreta Oslobođenje.

Knežević raskrinkao Mila samo jednom objavom! Više o tome OVDE.

Izvor: Srbin Info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA