Najnovije

KORONAVIRUS ODLAŽE IZBOR ZA NOVOG PATRIJARHA: Ko će i kada sesti na upražnjeni tron SPC?

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog sabora.

Vernici u Hramu Svetog Save. (Foto: Jutjub)

Upražnjeni tron SPC trenutno čuva mitropolit dabrobosanski Hrizostom, najstariji mitropolit u Sinodu, i tako će biti sve do izbora novog patrijarha.

Iako bi 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve trebalo da bude izabran u ustavnom roku od tri meseca, prema pojedinim saznanjima, Sabor SPC na kojem će se birati patrijarh zbog epidemije korona virusa najverovatnije neće biti održan pre maja 2021.

Belu panu na glavu može staviti svaki vladika koji ima svoju eparhiju i bar pet godina episkopske službe, a takvih je u Saboru 34 od ukupno 43.

Pravilo je da se patrijarh bira pod svodovima hrama, a svakom izbornom krugu prethodi molitva priziva Svetog duha. U sadašnjim uslovima taj hram je patrijaršijska kapela Svetog Simeona Mirotočivog, povezana sa salom u kojoj zaseda Sabor.

Patrijarh se bira tajnim glasanjem. Za izbor patrijarha biraju se trojica arhijereja koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog sabora. Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova. Imena trojice vladika stavljaju se u posebne koverte, koje se potom zapečate i stavljaju u Jevanđelje, koje se odnosi u oltar hrama.

Prethodno izabrani duhovnik - neko od uglednih monaha, koji će, kada predsedavajući izbornog sabora pozove, a nakon molitve priziva Duha svetog da izbor bude po volji Božjoj, izvući iz Jevanđelja jednu od tri zapečaćene koverte. Kovertu predaje predsedavajućem izbornog sabora, koji otvara kovertu i saopštava ime novog patrijarha srpskog.

Šiptari upali na teritoriju Srbije sa dugim cevima, hitno mobilisani specijalci, čuli se rafali! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA