Najnovije

NEKOLIKO KANDIDATA ZA NOVOG PATRIJARHA: Zašto je patrijarh German uveo apostolski žreb? (VIDEO)

Zbog složene epidemiološke situacije, izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve mogao bi biti odgođen do maja, a do tada se crkva nalazi u jedinstvenoj situaciji u 800 godina postojanja, da istovremeno nema ni prvog ni drugog čoveka crkve, s obzirom da je mitropolit Amfilohije bio i egzarh pećkog trona. U javnosti se govori o nekoliko kandidata za novog patrijarha.

Sahrana patrijarha Irineja (Foto: SPC)

Imenovanje srpskog patrijarha jedinstveno je na svetu. Članovi crkvenog Sabora biraju tri kandidata, a konačna odluka, prema crkvenom učenju, ostavlja se Svetom duhu. U praksi se primenjuje sistem apostolskog žreba koji je ustanovio patrijarh German 1967. godine kako bi sprečio uticaj tadašnjeg komunističkog režima na izbor prvog čoveka Srpske crkve.

- Tri imena koja predloži Sabor, stave se u jevanđelje, a zatim se prizove sveti Duh, te sveštenik kojeg odabere Sabor izvuče jednu kovertu i pročita ime novog patrijarha - kaže istoričar Dejan Ristić.

U javnosti su se pojavila i imena vladika, za koje se pretpostavlja da bi mogli biti kandidati za budućeg srpskog patrijarha. To je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i dabrobosanski Hrizostom, episkopi bački Irinej, budimljansko-nikšićki Joanikije, banjalučki Jefrem i nemački Grigorije.

- Nekoliko je episkopa doraslih zadatku. Ako dozvolite, i Hrizostom i Jefrem, koji je i prošli put izabran, ali je pouvkao kandidaturu - navodi kulturolog Jovan Janjić.

Osim ličnih kvaliteta, odlučivaće i geografske struje, da li pripadaju grčkoj ili ruskoj školi, da li su napredni ili konzervativni.

- Vladika Maksim recimo, koji je vladika za 21. vek, neće glasati za nekog konzervativnog episkopa - naglasio je verski analitičar Draško Đenović.

Jedan od bitnijih kriterijuma kod izbora novog patrijarha, prema proceni crkvenih analitičara, biće i njegov stav prema saradnji sa svetovnom vlašću.

- Mitropolit Amfilohije je recimo bio kritičan prema vlastima, dok je patrijarh Irinej praktikovao da vlast drži uz sebe, a vlast je i više volela njega. To se odmah održava i na finansiranje od strane države. To je jedina simbioza - dodao je Đenović.

Od uvođenja apostolskog žreba, oba puta su za patrijarha izabrani crkveni velikodostojnici kojima se u javnosti nije davalo mnogo šanse. Patrijarh Irinej nije bio među favoritima, a patrijarh Pavle, tek je u devetom krugu glasanja dobio podršku Sabora da bude kandidovan.

Koji srpski grad je prema ocenama Nemaca postao raj na zemlji za penzionere,pogledajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA