Najnovije

DAČIĆ SVAČIJI PARTNER: Šta ga je kvalifikovalo za medijatora?

Nova runda dijaloga vlasti i opozicije je na pomolu. Ipak, ovoga puta glavni posrednik najverovatnije neće biti Fondacija za otvoreno društvo, niti Ministarka za dijalog Gordana Čomić, već kako se najavljuje predsednik Skupštine. Šta je to Ivicu Dačića kvalifikovalo za ulogu medijatora?

Ivica Dačić. (Foto: Jutjub)

Možda se ne zna kada će otpočeti dijalog vlasti opozicije, ali se zna ko bi u njemu trebalo da bude posrednik. Poslanici Evropskog parlamenta, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, uputili su Ivici Dačiću pismo u vezi sa neophodnošću obnavljanja međustranačkog dijaloga, ali odgovor još nisu dobili. Ipak, pitanje je zašto je pismo poslato baš na Dačićevu adresu.

“Vlast odnoso SNS možda i ne želi da taj dijalog uspe, pa tu odgovornost želi da prebaci na Dačića i SPS. Tako da mogu uvek da kažu evropi to vodi naš koalicioni partner, onda će Dačić biti odgovoran, a sa dr strane može da služi kao neka vrsta ustupka opoziciji, jer Dačić jeste prihvatljiviji za opoz nego recimo Martinović, Orlić ili M Gojkovoć”, navodi politikolog Boban Stojanović.

A kako opozicija vidi buduću saradnju sa Dačićem?

Janko Veselinović, Predsednik Pokreta za preokret vidi Daćića kao predsednika “nelegitimne i nelegalne Skupšitine”.

“Kao nekoga ko će obezbediti tehničke uslove. U smislu da se gosti iz EU parkiraju, posluže kafom i pićem, i da ih eventulano u pauzama uveseljava. Druge uloge od njega koji nema ni politički kredibilitet, jer je on privezak vlasti AV koji ga čuva tu kao jedan nužan ne toliko drag privezak zbog predsedničkih izbora”, navodi Veselinović.

U iščekivanju pisma, Dačić je prokomentarisao ideju dijaloga, za koji kaže da će se voditi u Skupštini i da neće obuhvatati samo parlamentarne stranke, a Stojanović smatra da bi idealan medijator za dijalog bio Rasim LJajić.

“Kako će se snaći Dačić, on jeste čovek zabave, stvaranja laganije atmosfere, ćaskanja a ne pravog razgovora, i sve ono što smo videli od njega u ove dve decenije govori da on može da relaksira odnos, ali ključ stvar je da li SNS zaista ima motiv da se tu nešto uradi ili da bude proforme da samo štikliraju uradili smo to a bez nekih pravih rezultata”, navodi Stojanović.

Veselinović smatra da političku snagu ima jedino Aleksandar Vučić, i kako ističe – on je za opoziciju jedini pregovarač.

“Ja bih rekao da on nema volju da popusti pred zahtevima opozicije”, navodi Veselinović.

Jermeni odbili sve napade Azera i naneli im velike gubitke! Više o tome OVDE.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA