Najnovije

Propao srpski pokušaj šikaniranja

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da mu je drago što su švajcarske vlasti donele odluku o izručenju Nasera Orića BiH.
Bakir Izetbegović (Foto: Vikipedija)

Bakir Izetbegović (Foto: Vikipedija)

On je ocenio da je "propao još jedan pokušaj srpskog pravosuđa da bespotrebno i ponovo šikanira bošnjačke građane". "Odluku švajcarskog pravosuđa o izručenju Nasera Orića BiH smatram jedinom ispravnom i pravičnom", rekao je Izetbegović na konferenciji za medije, navodeći da mu je žao što je, kako je rekao Švajcarska dozvolila da bude upletena od strane Srbije u ovako negativan splet okolnosti, ali da mu je drago da je "švajcarski pravni sistem pokazao neutralnost i ekspeditivnost". Izetbegović je ocenio da Srbija više ne bi trebalo na ovakav način da pokušava da se odnosi prema svojim susedima, a kako je doddoa, uprkos potpisanim sporazumima i protokolima koji su na snazi, "nakon iskustava sa slučajevima Ganić i Divjak, bespotrebno i nanovo šikanira naše građane". Izetbegović je ocenio da je posebno neprihvatljiv ovakav tretman, kako je rekao, heroja odbrane Srebrenice uoči obležavanja 20. godišnjice, preneo je portal Kliks. Prema njegovom mišljenju, ovim je izgubljen i trenutak u poboljšanju odnosa izmedu BiH i Srbije kao i bošnjackog i srpskog naroda. Izetbegovićg smatra i da je uprkos komplikovanom ustavnom uredenju, BiH uspela da zaštiti svog građanina i očuva integritet svog sudskog sistema. On je naveo i da je u poslednjih 15 dana njegov kabinet preduzeo 11 aktivnosti u funkciji oslobađanja Orića i ocenio da je poslednja bila i presudna, a to je iniciranje da Tužilaštvo BiH, putem Ministarstva pravde BiH, zatraži i oficijelno izručenje Orića BiH. "Tužilaštvo je reagovalo efikasno i profesionalno kao i Ministarstvo pravde BiH i rezultat je tu", rekao je Izetbegović, a preneo je Kliks. Napomenuo je i da se kroz ovaj predmet dokazalo da se građanima BiH za eventualno počinjeno krivično delo u BiH može suditi samo u BiH. Dodao je da ne zna kada će Orić biti predat vlastima BiH kao ni kakav će biti njegov status nakon dolaska u BiH. Na pitanje zašto se čekalo da se zahtev za izručenje Orića BiH švajcarskim vlastima pošalje u zadnji čas, Izetbegović je rekao da je njegov kabinet na vreme inicirao i da ne zna zašto se čekalo, ali da je bitan konačni ishod.
Pročitajte još:Tači: Zajednica srpskih opština neće imati ni izvršnu ni zakonodavnu vlastVučić: Ko će da vrati desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju?
Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA