Najnovije

STEŽE SE OBRUČ OKO ZLOČINACA: Evo zašto je hapšenje Krasnićija važno

U kuću Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg portparola terorističke OVK, koji se sumnjiči za učestvovanje u ubistvima, mučenju i kidnapovanju Srba na Kosovu, upali su pripadnici Euleksa i tzv. kosovske policije. Akcija je rezultirala potvrđivanjem optužnice protiv Krasnićija i njegovim prebacivanjem u Haški zatvor.

Krasnići (Foto: Jutjub)

Krasnići je, kako se navodi u optužnici, bio upoznat sa planiranjem kidnapovanja, ubistava i fizičkog zlostavljanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. NJegovo hapšenje, nadajmo se, dokaz je i da se steže obruč i oko Tačija, Haradinaja, Veseljija, koji su takođe osuđeni ili osumnjičeni pred ovim sudom.

Počelo u julu

U julu prošle godine Krasnići je dobio poziv za saslušanje u okviru istrage i procesuiranja ratnih zločinaca. Kako kaže Božidar Spasić, nekadašnji operativac DB, Krasnići bi mogao da bude ključni svedok u ostalim procesima. 

- Očigledno da je upad u njegovu kuću bio sa ciljem prikupljanja dokumentacije i dokaza koji se ne odnose samo na njegovu ulogu, već i na ulogu hašima Tačija, Ramuša haradinaja i Kadrija Veseljija. Podsećam da je Krasnići jedno vreme bio portparol te terorističke organizacije i kod njega su sabrana ne samo dokumenta već ima i neposrednih saznanja, a i sam je pod veoma opterećujućim dokazima - objašnjava Spasić.

Spasić navodi da je reč o novoj metodologijikoju primenjuje haški sud, budući da skupljaju dokumenta, ali i zločince prebacuju direktno u Hag.  

- Taj sud je veoma tvrd i spor mehanizam, on deluje kao neki pravni valjak, treba ga pokrenuti, ali kada krene, a mislim da će to biti upravo sa ovim slučajem, onda će to biti nezaustavljiv proces i vrlo verovatno da ćemo već početkom godine imati prva suđenja predviđa Spasić.

Pretnja sa zapada

Politikolog Jelena Vukoičić pravi osvrt na političku karijeru Krasnićija, koji je poput ostalih najistaknutijih OVK zločinaca došao na vlast. 

- Ovo je definitivno čovek koji je iz teroriste izrastao u političara i obavljao neke značajne političke funkcije u lažnoj državi Kosovo, što ovaj slučaj čini zanimljivim i opravdano se pitamo šta stoji iza toga. Zapad i Amerika, onako kako su od njih napravili lidere, tako mogu u svakom trenutku i da ih unište - navodi Vukoičićeva.

Ono što prema mišljenju analitičara može biti problem u celoj situaciji vezanoj za hapšenje zločinaca na KiM jesu sukobi koji bi mogli da ugroze lokalno stanovništvo.

- Srbi treba uvek da budu obazrivi jer svi problemi političke prirode na tzv. kosovu često mogu da se preliju na srpsko stanovništvo i to može da rezultira napadima na naše sunarodnike, koji su često kolateralna šteta u ovim političkim igrama - smatra Vukoičićeva.  

Kakvo je stanje trenutno u Americi pročitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA