Najnovije

TERORISTI NESMETANO ULAZE U BOSNU I HERCEGOVINU: Zašto Evropol nema pristup bazama podataka?

Policijske agencije u BiH nemaju pristup bazama Evropola, zbog čega je moguće da bezbednosno interesantna lica, pa čak i potencijalni teroristi, koje je kao takve označio Evropol, slobodno ulaze i vršljaju po BiH.

Evropol (Foto: Evropol)

S druge strane, ni Evropol nema pristup policijskim bazama u BiH, zbog čega je posle terorističkog napada u Beču posebnim aktom tražio od ovdašnjih policijskih agencija podatke o određenim licima. Odgovornost za to što BiH još nema punu saradnju sa Evropolom, kao što je ranije pisao Glas Srpske, nije na Srpskoj, već u FBiH, čiji je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara u junu ove godine povukao potpis sa Sporazuma o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke iz 2018. godine. Čampara je svoj potez obrazložio tvrdnjom da “sporazum nikada nije stupio na snagu zato što nije potpisan od strane svih nadležnih u BiH”.

Bivši ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da je Čampara delimično u pravu, ali ističe da to nije opravdanje za povlačenje potpisa i dalje opstrukcije uspostavljanju pune saradnje sa Evropolom.

- Parlament BiH u februaru 2017. godine ratifikovao je Operativni i strateški sporazum o saradnji sa Evropolom kojim je BiH preuzela obavezu uspostavljanja zajedničke kontakt tačke za saradnju u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmenjivali svi policijski organi u BiH. Posle toga smo u aprilu 2018. godine, uz posredovanje tadašnjeg šefa Evropske delegacije u BiH Larsa Gunara Vigemarka, postigli Sporazum o uspostavljanju zajedničke kontakt tačke prema kojem je kontakt tačka trebalo da bude u Ministarstvu bezbednosti BiH - objašnjava Mektić.

Prema njegovim rečima, sve je bilo spremno za odlazak domaćeg oficira za vezu u sedište Evropola u Hag, dogovoreno je i da to bude službenik MUP-a RS, pa čak i konkretno ime, ali je sve zakočeno.

- Hrvati su se pobunili i predstavnici policijskih agencija iz hrvatskih kantona nisu potpisali sporazum, da bi na kraju i Čampara povukao svoj potpis - objašnjava Mektić.

On kaže da je rezultat toga da do danas nemamo punu saradnju sa Evropolom, a policijske agencije u BiH nemaju pristup bazama Evropola i obrnuto.

- Moguće je da u BiH borave ljudi koji se nalaze u bazi Evropola, a da mi to ne znamo. Da je uspostavljena puna saradnja, to bi značilo da kada neko dođe na granicu BiH i da pasoš na pregled, a policajac ga stavi na optički čitač, ako je to lice u bazi Evropola, odmah klikne crvena lampica - kaže Mektić.

Na probleme zbog nedostatka pune saradnje sa Evropolom ukazao je i ministar unutrašnjih polova RS Dragan Lukač. On je istakao da i teroristički napad u Beču pokazuje da je neophodna saradnja koja ne može da se ostvari zbog određenih opstrukcija iz FBiH.

- Mi tražimo da se potpisani sporazum u potpunosti primeni, da razmenimo naše oficire za vezu i počnemo da sarađujemo - poručio je Lukač.

Kako je Euleks upao u kuću Hašima Tačija, pogledajte OVDE.

Izvor: Glas Srpske

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA