Najnovije

BELORUSIJA PROGLAŠENA ZA NUKLEARNU DRŽAVU: Litvanija protestuje

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko proglasio je republiku nuklearnom silom nakon zvaničnog pokretanja prve nuklearne elektrane u zemlji, prenosi BelTA.

Aleksandar Lukašenko (Foto: Predsedništvo Belorusije)

„Sve je tako prizemno kao da je metro izgrađen“, rekao je beloruski predsednik, dodajući da je taj događaj istorijski za život zemlje. Da bi pokrenuo njen rad, Lukašenko je helikopterom odleteo na teritoriju nuklearke. Prema programu, trebalo je da poseti zgradu prve energetske jedinice i da dozvolu za povećanje njenog električnog kapaciteta na 400 megavata.

Energetska jedinica uključena je u ujedinjeni energetski sistem zemlje 3. novembra. Puštanje u rad zakazano je za početak 2021. godine. Pokretanje drugog pogonskog agregata očekuje se 2022. godine.

Litvanija je odmah nakon najave o priključenju elektroenergetskoj mreži zaustavila sve trgovine električnom energijom sa Belorusijom. Odluka znači da ni Belorusija ni Rusija neće moći da prodaju električnu energiju Estoniji i Letoniji, jer im je Litvanija ulazna tačka za uvoz.

Beloruska nuklearna elektrana je izgrađena sa ruskim zajmom od 10 milijardi dolara. Na leto se Moskva složila da smanji stopu zajma i produži je za dve godine. U petak, 5. novembra, Lukašenko je, tokom otvaranja treće linije metroa u Minsku, rekao da je republici potrebna i druga nuklearna elektrana kako bi se izbegao uvoz ugljovodonika. Prema njegovom mišljenju, njena izgradnja je „sreća i poklon“.

Krajem septembra postalo je poznato da je državni dug Belorusije porastao za gotovo trećinu od početka godine. U pogledu pokazatelja po glavi stanovnika, Belorusija je već nadmašila Ukrajinu.

Kako je S. Makedoniji blokiran put u EU, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA