Najnovije

Krivična prijava protiv Kona i društva “gurnuta pod tepih”

Vladimir Todorić, šef pravnog tima Stranke slobode i pravde (SSP), i potpredsednica te stranke Marinika Tepić, podneli su 1. jula krivičnu prijavu protiv članova Kriznog štaba Vlade Srbije zbog obmanjivanja javnosti u vezi sa epidemiološkom situacijom i prikrivanjem brojeva zaraženih i umrlih od koronavirusa, međutim, četiri meseca kasnije status ove prijave je i dalje neizvestan i ne zna se da li se po njoj postupa.

Krizni štab. (Foto: Jutjub)

Poslednja informacija u vezi sa pomenutom prijavom bilo je saopštenje Prvog osnovnog javnog tužilaštva, a koje je nadležno za ovaj slučaj, u kome navode da su uputili zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu zdravlja.

Ako zanemarimo činjenicu da istim resorom rukovodi i jedan od članova Kriznog štaba Zlatibor Lončar, koji je takođe obuhvaćen krivičnom prijavom, pomaka u ovom predmetu i nije bilo.

Zasad nije poznato da li je u međuvremenu Ministarstvo zdravlje dostavilo neophodne podatke, a povodom eventualnih saznanja da li se postupa po prijavi pozvali smo i Vladimira Todorića, jednog od podnosioca, ali on takođe nema nikakvih novih informacija.

“Ono što je znam jeste da je tužilaštvo prosledilo zahtev za prikupljanje obaveštenja od Ministarstva zdravlja i to je to. Više informacija i da li se nešto nakon toga dešavalo nemam”, kaže Todorić.

Povodom eventualnih promena u slučaju postupanja po krivičnog prijavi, kontaktirali smo i Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu, ali oni do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja.

Kon: Podaci kompjuterska greška

I sami podaci koje je Krizni štab proteklih meseci objavljivao na konferencijama za medije u više navrata bili predmet raznoraznih spekulacija. Da su podaci sumnjivi dokazao je i epidemiolog dr Predrag Kon, jedan od članova Kriznog štaba, kada je gostovao na televiziji Nova S i tada izneo šokantna saznanja rekavši da je broj umrlih od koronavirusa u Srbiji do 1. juna tri puta veći od onog koji je zvanično saopšten.

On je tada rekao da je problem nastao zbog kompjuterskog programa.

“Mi prvi put koristimo jedan informatički sistem. On u jednom trenutku nije bio dovoljno precizan i – ne mogu da tvrdim zašto – negde od sredine juna, on nije bio precizan. Mi nikada nismo radili po tom sistemu, nikada do sada nismo imali takav nadzor. Inače imamo nešto sasvim drugačije nešto što redovno funkcioniše”, rekao je Kon, dodavši da to nije sada bilo moguće zbog masovnosti.

“Morate da se adaptirate”, dodao je, kao da nije reč o informaciji koja se tiče svih građana u Srbiji i koja može izazvati veliku paniku u javnosti.

Podsetimo, što se tiče krivične prijave protiv Kriznog štaba, ona je podneta protiv Ane Brnabić, predsednice Vlade, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, načelnika odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečije bolnice Branimira Nestorovića, zamenice direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut dr. Darije Kisić Tepavčić, sanitetskog potpukovnika Vojske Srbije dr. Predraga Kona, i Zorana Gojkovića, pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine.

U krivičnoj prijavi se navodi da su oni “činjenjem i nečinjenjem ugrozili zdravlje i živote ljudi počinivši time teško delo protiv opšte sigurnosti”.

Ova zemlja sve dublje tone u građanski rat! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA