Najnovije

ZBOGOM EU: Skoplju blokiran put do članstva

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Evropsku uniju da ne može da prihvati predloženi okvir za početak pregovora sa Severnom Makedonijom.

EU (Foto: RIA Novosti)

Sofija, kako navodi portal Novinite, smatra da nacrt rezolucije, kojom bi bio označen početak pregovora Severne Makedonije i EU, "ne pruža garancije da će biti ispunjeni uslovi" koje je Bugarska postavila.


Foto: Printskrin

Bugarska, takođe, smatra da je konstruktivnim pristupom moguće doći do rešenja za kratko vreme.

Sofija od Skoplja traži da prizna da "makedonski identitet i jezik imaju bugarske korene".

Najviši zvaničnici u Skoplju, predsednik Stevo Pendarovski i premijer Zoran Zaev u nekoliko su navrata, prethodno, odbacivali zahteve Bugarske da priznaju "bugarske korene makedonskog nacionalnog identiteta".

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU.

Vlasti u Sofiji, pak, smatraju da je pre početka pregovora potrebno rešiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev.

Suštinski, Sofija nastoji da zaustavi zahteve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, što će, kako tvrdi Zaharieva, biti rešeno kada Skoplje prizna da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

Bugarska je jedina zemlja koja blokira potpisivanje sporazuma o upravljanju granicama između Severne Makedonije i Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu.

Sofija insistira da se makedonski jezik, nadalje, zove zvanični jezik Republike Severne Makedonije, ili u određenim slučajevima fusnota uz objašnjenje: "Prema Ustavu Republike Severne Makedonije".

Bugarska navodi i da je "makedonski jezik nastao 1944. godine", te da može da se računa jedino kao "pisana regionalna forma bugarskog jezika".

Kako optužnica ruši kult Adema Jašarija, pročitajte OVDE.

Izvor: RTS/Novinite

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA