Najnovije

JEDINI ŽIV! Milo krunski svedok na suđenju Hašimu Tačiju?

Bivši predsednik tzv. Kosova Hašim Tači sutra će se pojaviti pred Specijalnim sudom, kao i nekadašni portparol OVK Jakup Krasnići, a kako je ocenio direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović, uskoro bi put Haga mogao i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, i to, po Bećirovićevim rečima, kao krunski svedok u procesu protiv nekadašnjih čelnika OVK.

Hašim Tači i Milo Đukanović. (Foto: Jutjub)

Sasvim sigurno, najzanimljivije i najkorisnije će biti svedočenje predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji može svedočiti kao krunski svedok o ličnim vezama sa Hašimom Tačijem i drugima, tako da bi njegovo svedočenje bilo ustvari afirmacija svih albanskih aktivnosti, vojnih i političkih. Milo Đukanović je nezaobilazan akter, jer je učestvovao o donošenju odluke o slanju vojnih i policijskih snaga na Kosovo. Đukanović je ostao jedini živi svedok, koji može autentično svedočiti o dešavanjima na Kosovu i regionu - Bećirović.

O tome da li je bio iznenađen kada je objavljeno da je optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija potvrđena, Bećirović navodi:

- Nisam iznenađen njihovim odlaskom u Hag. Optužnice će se proširiti i na još neke albanske čelnike, posebno iz Severne Makedonije, koji su aktivno učestvovali u ratu na Kosovu. Procesi će trajati godinama i optuženici će se uglavnom braniti sa slobode zbog dobrovoljne predaje, ali imajući u vidu pritiske na svedoke tužilaštva i iskustva sa Međunarodnog krivičnog suda za počinjene ratne zločine na području bivše Jugoslavije, ukupni procesi, ipak, mogu poprimiti drugačiji tok. Suđenja će dugo trajati, posebno imajući u vidu najave optuženih, da će dokazivati svoju navodnu nevinost. Sasvim sigurno Hašim Tači i Kadri Veselji će odgovarati za ometanje rada suda, a posebno će biti otežavajuća okolnost ukoliko im se dokaže da su (zlo)upotrebili veteranska udruženja za ometanja rada Suda - ističe Bećirović.

Na pitanje da li ga je iznenadio odlazak Tačija u Hag, s obzirom da je oduvek uživao podršku SAD, Bećirović kaže:

- Generalno pitanje podrške SAD prema nečemu uvek ima i drugu stranu, što je dobro. Mislim, da jedino Izrael ima apsolutnu podršku u spoljnoj politici i naravno države prijatelji i saveznici kao što je Velika Britanija. Sve drugo je podložno analizi i revidiranju stavova. Što se tiče optužnice, radi se o individualnoj odgovornosti i ne verujem da bi SAD stale iza bilo koga ko se sumnjiči za ratni zločin i to od jednog međunarodnog suda. Slobodan Milošević vam je najbolji primer. Od čoveka važnog za SAD završio je na optuženičkoj klupi u Hagu.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije smatra da raspisivanje novih izbora odgovara pre svega Aljbinu Kurtiju.

- Za sada niko ne vidi potrebu za izborima, jer se još uvek moraju 'promešati' karte na političkoj sceni (tzv.) Kosova. Ovo je veliki izazov za (tzv.) Kosovo. Jednostavno (tzv.) Kosovo nema koga da suprotstavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u dijalogu posredovanjem EU niti u bilo kojoj drugoj političkoj aktivnosti između zvaničnog Beograda i Prištine. Sve što radi aktuelna vlast na (tzv.) Kosovu je u funkciji dobijanja novih političkih poena za Pokret Samoopredeljenje i Albina Kurtija, koji mogu na trijumfovati na eventualnim narednim izborima - zaključio je Bećirović.

Zverstva zločinačke OVK počela da izlaze na površinu! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA