Najnovije

"U KREČANI JE GORELO TELO, PORED SAM NAŠLA DEČIJU ŠAKU!" Zverstva zločinačke OVK počela da izlaze na površinu! (VIDEO)

U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista.

Šiptarski zločinci. (Foto: Pravda)

Videla sam u krečani kako gori ljudsko telo i pronašla sam dečiju šaku. Bila i žica, verovatno za mučenje..., navodi se u knjizi "Sudija u ratu u miru", Danice Marinković, tadašnjeg šefa istražne ekipe Okružnog suda u Prištini, gde su zapisani detalji nekih od monstruoznih zločina nad srpskim civilima, a sve prema svedočenju pripadnika tzv. OVK.

U blizini sela Klečka, koje je jedno od mesta koje se pominje u optužnici koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, počinjen je zločin nad civilnim stanovništvom od strane albanskih teorista. Oni su najpre tokom napada na Orahovac, kidnapovali i zarobili 43 osobe, koje su, sa još oko stotinu drugih, odvedene prema Mališevu.

Neke od njih odatle su kasnije prebacili na brdo Klečka gde je bila krečana, a tamo je bio štab i kasarna OVK gde je glavni komandant bio Fatmir LJimaj.

Civili su mučeni, a onda streljani. Kasnije su tela paljena u peći za kreč, radi prikrivanja zločina. Unutar krečane u pepelu delovi tela: butne kosti, potkolenice, odvojeni pršljenovi, deo ramenjače sa izgorelim tkivom, ugljenisana šaka, kao i delovi odeće kidnapovanih koji su tu bili zatvoreni.

Tu je bila i žica koja je sa oba kraja bila savijena u obliku kruga, kojom su teroristi očigledno mučili svoje zatočene i u svemu nedužne ljude, žene i decu.

Po svedočenju LJuana Mazrekua, okrivljenog teroriste koji je učestvovao u masakru u Klečki, komandu za streljanje izdavali su komandanti OVK Fatmir LJimaj, Gani Krasnići i Hisni Kuljaj. A pre streljanja i naredbu za mučenje.

- Bio sam na vrhu brda na ulasku u Orahovac i sa tog mesta imao sam pregled na ceo grad. Video sam da vojnici OVK otimaju ljude. Najviše civile, ali bilo je i policije. Strpali su ih u teretna vozila i autobus. Bilo je tu i žena i dece. Ganija je naredio da počnemo da maltretiramo te ljude.Video sam da među kidnapovanima ima dosta dece, žena i devojaka, devojčice od 8 godina pa naviše. Krasnići je devojčice odveo na stranu i redom ih silovao. Svi iz OVK, osim onih koji su bili na straži, silovali su srpske devojčice, devojke i žene - rekao je na saslušanju.

- Onda je Ganija naredio da ih sve masakriramo i odvojio iz grupe jednu ženu i dečaka od osam godina. Naredio mi je da ih masakriram i ja sam mu odsekao uho. Video sam da Krasnići odvaja ženu i da joj prvo vadi oči, a potom i seče obe ruke iznad šaka i oba uha.

- Posle masakra, Krasnići je naredio da se svi postrojimo i streljamo ostale. Komandovali su "Vatra" i svi smo odjednom zapucali na grupu kidnapovanih. Pucali smo dok smo imali municije - završio je iskaz LJuan Mazreku.

Bivši pripadnici tzv. OVK osuđeni za 98 ubistava

U optužnici, koju je podiglo Specijalizovano tužilaštvo Kosova, sa sedištem u Hagu, navodi se da su nekadašnji oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići izvršili zločine protiv čovečnosti sa ciljem sticanja i vršenja kontrole nad celim Kosovom, različitim sredstvima.

Oni su optuženi za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene prištinske vlade, od kojih su u optužnici imenovani Azem Sulja, LJah Brahimaj, Fatmir LJimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, LJatif Gaši i Sabit Geci.

Pripadnici OVK su, po optužnici, protivnike nezakonito hapsili i pritvarali pod neljudskim uslovima, prebijali ih i mučili, zlostavljali fizički i psihički i ubijali.

Takvi nezakoniti pritvori postojali su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Zlašu i Klečki, Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Gnjilanu, Suvoj Reci, Vitini i Novom Brdu na Kosovu, kao i u Cahanu i Kukešu u Albaniji.

Ubistva pritvorenih i otetih, po optužnici, pripadnici OVK počinili su u Likovcu, Jablanici, Lapušniku, Drenovcu, Mališevu, Bajgori, Lapaštici, Podujevu, Zlašu, Klečki, Prizrenu i Orahovcu na Kosovu i u Kukešu u Albaniji.

Sva imena pritvorenih i žrtava u objavljenoj optužnici su redigovana da bi se zaštitio njihov identitet. Na spisku poprišta ubistava u optužnici, najviše žrtava - 24, pronađeno je na lokaciji Volujak kod Kline, na kojoj su, kako se veruje, pripadnici OVK 1998. streljali otete Srbe.

Redigovana verzija optužnice objavljena je pošto su sinoć Tači, Veselji i Seljimi smešteni u sudski pritvoru u Sheveningenu. Iako su oni tvrdili da su se dobrovoljno predali, sud je saopštio da su "uhapšeni".

Optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija, tužilac DŽek Smit podneo je krajem aprila, a stupila je na snagu 26. oktobra kada ju je potvrdio sudija.

Bahati sin zloglasne porodice Rotšild psovao Ivanku Tramp na Tviteru! Više o tome OVDE.

Izvor: Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA