Najnovije

SPREMAJU 11 VOJNIH BAZA: Istočnoevropska zemlja traži još 1.000 američkih vojnika

Predsednik Poljske Andžej Duda ratifikovao je danas u Varšavi Sporazum o pojačanoj vojnoj saradnji Poljske i SAD koji je dogovorio sa predsednikom Donaldom Trampom 2019. godine a potpisan je 15. avgusta ove godine u Varšavi, kojim će u Poljskoj pored dosadašnjih 4.500 američkih vojnika biti razmešteno još najmanje 1.000.

Amerikanci (Foto; US Army)

Sporazum računa na formiranje isturene Komande V korpusa kopnenih snaga SAD u Poznanju koja će komandovati američkim oružanim snagama na istočnom krilu NATO, na granicama prema Rusiji.

SAD će u Poljskoj pored već prisutne oklopne brigade od oko 3.500 vojnika u zapadnim oblastima Poljske i oko 1.000 američkih vojnika u multinacionalnom bataljonu NATO pod američkom komandom u istočnim oblastima Poljske razmestiti još najmanje 1.000 vojnika.

Poljska o svom trošku priprema infrastrukturu u 11 baza, poligona i objekata za američke vojnike a zahvaljujući njoj bi u slučaju potrebe Pentagon mogao da prebaci ukupno zajedno sa snagama koje su sada u Poljskoj dodatnih 20.000 vojnika.

Prema sporazumu, Poljska daje na raspolaganje američkim snagama besplatno izdvojene baze koje će koristiti i Vojska Poljske.

Procenjuje se da će troškovi održavanja baza i američkih snaga u Poljskoj koštati poljske poreske obveznike preko 116 miliona evra godišnje.

Predsednik Duda izrazio je nadu da će taj sporazum o jačanju vojne saradnje biti iznad svih trenutnih političkih vrućih trenutaka oko američkih predsedničkih izbora.

„Bratstvo po oružju na mnogo mesta u svetu, u Iraku, Avganistanu, mnogim mestima o kojima ne sme da se govori glasno, kao akcije naših specijalnih snaga, zapečatile su to bratstvo po oružju, zajedničko osećanje slobode i časti. Američko vojno prisustvo u Poljskoj jača bezbednost našeg dela Evrope”, kazao je posle potpisivanja sporazuma predsednik Duda.

Poljski predsednik naglasio je da je prisustvo američkih vojnika u Poljskoj vidljiva manifestacije rešenosti NATO da poštuje član V iz Ugovora NATO koji govori o kolektivnoj odbrani, da je napad na jednu članicu zapadnog vojnog saveza napad na sve, prenose agencije.

Koja treća sila kreće prema Nagorno-Karabahu, saznajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA