Najnovije

DA LI JE FABRIKA ''ZASTAVA ORUŽJE'' NA PRODAJU? Bereta i Zbrojavka zainteresovane za saradnju

Ulaganja u nove tehnologije su poželjna i potrebna, ali nacionalni interes mora biti očuvan, zato što je kragujevačka fabrika oružja srce srpske namenske industrije, kaže direktor Mladen Petković

Zastava oružje (Foto: Jutjub)

Proces privatizacije velikih preduzeća primiče se kraju, a o rezultatima su, bar kada je reč o Kragujevcu, svedočile brojne pobune nezadovoljnih radnika koji su, naročito u prvoj deceniji ovog veka, više vremena provodili na ulicama nego u fabrikama, protestujući zbog gubitka posla ili loših uslova rada u novim, uglavnom stranim kompanijama.

Tokom tranzicionog perioda, neki kragujevački giganti iz doba SFRJ su potpuno uništeni i kao takvi se preselili u sećanja nekadašnjih proletera, dok ih se nove generacije uopšte ne sećaju. Ta zlehuda sudbina zadesila je veliku fabriku mesa i mesnih prerađevina „Zvezda”, kožaru „Partizan”, industriju „Filip Kljajić” koja je galovim lancima snabdevala čitav svet.

Što se „Zastave” tiče, od tog najvećeg privrednog kompleksa na Balkanu, u sklopu nacionalne industrije ostala je samo fabrika oružja. Fabrika kamiona je prestala da postoji sa odlaskom italijanskog „Iveka”, a proizvodnja modela „500L” u fabrici automobila, koju sada vodi italijansko-američka grupacija „Fijat-Krajsler”, dostigla je limit.

Ekonomski potencijal „Zastava oružja” ogleda se u stalnom usavršavanju proizvodnog procesa bez čega jedna ovakva fabrika, čiji razvoj zavisi od uvođenja novih tehnologija, ne bi mogla ni da opstane. Pohranjeno iskustvo i znanje generacija puškara su drugi temeljni stub „Zastava oružja”, preduzeća koje baštini tradiciju dugu 167 godina, nastavljajući istorijsku ulogu „Topolivnice” i „Vojnotehničkog zavoda” u čijem su podizanju učestvovale obe naše kraljevske dinastije.

U potrazi za novim tržištima rukovodstvo „Zastava oružja” je svoju pažnju usmerilo, pre svega, na modernizaciju proizvodne opreme. Istovremeno, država je, čuvajući nacionalni ekonomski interes, u ovo svoje preduzeće poslednjih godina uložila 12,7 miliona dolara.

– Ulaganja u nove tehnologije su poželjna i potrebna, ali „Zastava oružje” nije na prodaju. Nacionalni interes mora biti očuvan, zato što je kragujevačka fabrika oružja srce srpske namenske industrije. Budući razvoj proizvodnog procesa mora da se temelji na istorijskom kontinuitetu fabrike koja je sa radom počela još 1853. godine – kaže za „Politiku” direktor preduzeća Mladen Petković.

Godinu na izmaku, uprkos brojnim problemima izazvanih pandemijom virusa korona, „Zastava oružje” će, zahvaljujući požrtvovanim radnicima i pravovremenim potezima rukovodstva, završiti sa izuzetnim rezultatom.

– Ove godine, kada su zbog pandemije prekinuti normalni tokovi snabdevanja repromaterijalom, kada je otežana ili potpuno onemogućena isporuka gotovih proizvoda, realizujemo ugovore u vrednosti od 95 miliona dolara, što je bezmalo 20 odsto više u odnosu na 2019. Uglavnom je reč o izvozu vojnog naoružanja na naša tradicionalna tržišta, u zemlje Azije i Afrike, dok smo sa američkim partnerom ’Zastava Arms USA’ sklopili dugoročni sporazum o plasmanu lovačkog i sportskog oružja vredan 60 miliona dolara. U tom smislu, oko 2.500 zaposlenih ne treba da brinu za radna mesta, niti za primanja koja su sada na nivou republičkog proseka – navodi direktor Petković.

U ovakvim okolnostima, bez obzira na stare dugove koje država treba da konvertuje u svoj kapital, nije čudno da su za saradnju sa „Zastava oružjem” zainteresovane i svetske kompanije, poput italijanske „Berete” i češke „Zbrojevke”. Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme iz maja 2018. godine otvorio je prostor za upliv stranog kapitala u srpsku namensku industriju, sa ograničenjem da ulaganja mogu ići do 49 odsto vrednosti jedne firme. Te godine, poučeni krajnje lošim iskustvom svojih kolega iz drugih preduzeća, radnici „Zastava oružja” su u više navrata protestovali tražeći da država pažljivo sagleda prednosti, ali i mane eventualne privatizacije najstarije i najveće kragujevačke fabrike.

Kako su '’terminatori'’ ušli u rusku vojsku, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA