Najnovije

NATO PUKOTINA U SRCU BALKANA: Novi sudar "zbog dva veka stare kontroverze''

Insistiranje Bugarske da blokira početak pregovora za učlanjenje Severne Makedonije u EU predstavlja rizik za kreiranje još jedne pukotine u jugoistočnom krilu NATO, u uslovima kada postoje duboke podeljenosti između Turske i Grčke, ocenuje grčki list Katimerini.

Bugarska vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Bugarske)

Kako prenosi Plusinfo, Katimerini ocenjuje da se između Sofije i Skoplja kreira novi sudar "zbog dva veka stare kontroverze zasnovane na etničkoj osnovi".

"I Bugarska i Severna Makedonija su ključne članice Alijanse u regionu. Bugarska sa njenom ulogom kao supervizor u Crnom moru i južnoj Rusiji, a Severna Makedonija kao tampon zona protiv daljeg širenja ruskog uticaja u srcu Balkana. Obe zemlje veoma snažno osečaju posledice američko-ruskog sukoba uticaja", dodaje list.

Kako navodi taj grčki list, čini se da rivalstvo između Skoplja i Sofije još uvek ne utiče na NATO koji je na stavu da je reč o "evropskom pitanju koji treba da reše države članice EU".

"Čak i da je tako, bugarska blokada za ulaz Severne Makedonije u EU ne proizlazi od kriterijuma za članstvo, kao što su potreba za jačanje demokratije ili suzbijanje korupcije, već se ona temelji na istorijskim tvrdnjama koje podstiču nacionalizam na obe strane i to bi uskoro moglo da utiče na NATO, ukoliko se neslaganja ne prevaziđu", dodaje se u komentaru Katimerinija.

Ovaj grčki list ocenjuje da takvi događaji povećavaju "antibugarski trend" u Severnoj Makedoniji, dok stavovi Skoplja prema Sofiji postaju agresivniji.

List takođe navodi da su vlasti u Skoplju odbili zahtev Bugarske da učestvuje u NATO kontroli vazdušnog prostora Severne Makedonije i naglašava da su se povukli od učešća u projektu bugarske nuklearne centrale "Belene", te umesto toga su podržali projekat za prirodni gas u pristaništu na severu Grčke Aleksandropolis.

"U međuvremenu Bugarska se priprema za izbore sledećeg proleća, dok politička elita želi da profitira na nacionalnim osećanjima, pokušavajući da kreira novu balkansku agendu zasnovanu na period Otomanske imperije i velikih aspiracija iz 19. veka, optužujući svoju balkansku braća da se odaljavaju od pravog puta", zaključuje Katimerini.

Inače, Sofija je pre dve nedelje blokirala početak pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Bugarske vlasti optužuju Skoplje da ne radi na sprovođenju Sporazuma o prijateljstvu koji su te dve zemlje potpisale 1. avgusta 2017. godine.

Takođe Sofija zahteva od makedonski vlasti da odustanu od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj, da prihvate da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da prihvate u pregovaračkom okviru da bude sadržan i putokaz sa preciznim datumima za sprovođenje odredaba iz međudržavnog sporazuma.

Kako su '’terminatori'’ ušli u rusku vojsku, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA