Najnovije

RUSI OTVORENO PROZVALI AMERIKANCE: Prestanite da razmeštate nuklearno oružje u zemljama koje ga same nemaju

Zvanična Moskva je stavila do znanja Vašingtonu da sa njim nema šta da razgovara, a kamo li da pregovara povodom Krima.

Američka raketa (Foto: Američka mornarica)

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, u onlajn nastupu na rusko-američkom forumu «Dijalog Fort Rosa», bio je sasvim jasan:

„Moramo više raditi na poboljšanju naših odnosa. Naročito u vezi sa Krimom, ali Krim nije problem za razgovor. Tu je sve odavno rešeno. Nismo spremni da se nagađamo sa SAD».

U nastavku je naglasio i da Rusija nema nameru da sa Sjedinjenim Državama vodi `rat sankcijama`:

- Ako SAD to žele, neka izvole. U jednom trenutku će se (i vama) pokazati da ta politika ne vodi nikuda i da ne daje rezultate. Mi se, u svakom slučaju, nećemo nadmetati na planu sankcija ni sa jednom vladom SAD. I to pitanje je rešeno i zatvoreno. Za nas: jednostavno ne postoji -

Rjabjov je, inače, pozvao SAD da prestanu sa raspoređivanjem nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika koji nisu nuklearne države, jer to povlači za sobom nove rizike i predstavlja kršenje odredbi Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

„Nadamo se da će Sjedinjene Države prestati da dele nuklearno oružje sa svojim saveznicima i da će prestati da rukovanju tim oružjem obučavaju ljude u tim zemljama. Očigledno je da to dovodi do destabilizacije“.

 Rjabkov je izneo da buduća jednačina strateške stabilnosti između Rusije i SAD i, verovatno, njihovih saveznika treba da uključuje nuklearno i nenuklearno oružje koje može da bude u strateškoj funkciji.

Ta formula, kako je rekao, treba da uključuje „nove vrste oružja, perspektivne tehnologije i novu političku stvarnost“. I naveo:

„Predložili smo da identifikujemo oružje koje predstavlja pretnju nacionalnoj teritoriji svake strane, uzimajući u obzir kvantitativne i kvalitativne aspekte odnosa snaga između Ruske Federacije i njenih saveznika, s jedne strane, i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, s druge strane, kako u pogledu nuklearnog, tako i konvencionalnog oružja, zajedno sa specifičnim parametrima njihovog položaja. Spremni smo da utvrdimo strukturu i kvantitativna ograničenja za raspoređene nuklearne bojeve glave koje su sposobne da napadnu nacionalnu teritoriju druge strane i da razgovaramo o kvantitativnim i geografskim ograničenjima raspoređivanja sistema PRO“.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA