Najnovije

REPUBLIKA SRPSKA ODBILA MMF: Aranžman uslovljen političkim zahtevima (VIDEO)

Sednica Fiskalnog saveta BiH, na kojoj se usaglašava Pismo namere o novom kreditnom aranžmanu sa MMF-om, vrednim 1,5 milijardi maraka, biće nastavljena sutra.

Republika Srpska (Foto: Jutjub)

Sednica je juče prekinuta jer je za Srpsku neprihvatljiv aranžman uslovljen političkim zahtevima koji podrazumevaju prenos nadležnosti sa Srpske na institucije BiH.

Tri zahteva za Srpsku nisu prihvatljiva.

Preuzimanje registra računa fizičkih lica na Centralnu banku BiH i formiranje regulatornog tela za sertifikovane potpise jer nisu u skladu sa Ustavom, prenose nadležnost sa Srpske na BiH.

Treći zahtev, formiranje Fonda za finansijsku stabilnost banaka nije prihvatljiv, jer Agencija za osiguranje depozita nema zakonski osnov da bude nadležna nad Fondom, a i predlog da fond u prvo vreme finasiraju entiteti a koriste ga komercijalne banke – nije prihvatljiv.

- Mi očekujemo odgovor MMF-a na naše primedbe. Ako naše primedbe budu prihvaćene, mi možemo potpisati aranžman sa MMF-om. Ako se ne budu mogle prihvatiti naše primedbe, a pogotovo one koje se odnose na prenos nadležnosti, nećemo potpisati - izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Nismo navikli da od MMF-a dobijamo zahteve koji podrazumevaju neustavno postupanje, poručuje predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović iznenađena što je za MMF prihvatljiva varijanta sa nivoa BiH koja zadire u ustavne tokove.

Reforme jesu nužnost i mi ih provodiimo, sa i bez MMF-a.

- Ja sam godinama zajedno sa tadašnjim ministrom finansija, sada predsedavajućim Saveta ministara, vodila pregovore i razgovore sa MMF. Moram reći da nismo nailazili na tako drastične situacije. Bilo je teških pregovora, ali nikada i političkih uslovljavanja na ovaj način koncipiranih. Ako nema dogovora, nema dogovora, nije do nas - rekla je Cvijanović.

U pismu namere stoji i da BiH treba usvojiti budžet, što se za ministra finasija i trezora u Savetu ministara Vjekoslava Bevandu i podrazumeva.

O neredima u Tirani pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bevanda očekuje da će strategije upravljanja javnim finasijama biti usklađene sa ustavnim uređenjem.

- Država nema ni marke od MMF-a, to koriste entiteti. Nemam zamjerki. Ja očekujem dogovor jer entiteti trebaju novac. Nema teorije da ja to pismo namjere ni memorandum potpišem bez jasno utvrđenih kriterijuma raspodjele jer ne želim da budem dio cirkusa kao sa prošlim aranžmanom - istakao je Bevanda.

Sredstva od 36-mjesečnog proširenog aranžmana sa MMF-om u vrijednosti od oko 1,5 milijardi KM trebala bi biti usmjerena u sanaciju posljedica pandemije, prije svega u privredu.

No, iz Srpske poručuju da iako najpovoljniji, aranžman sa MMF-om neće prihvatiti po svaku cijenu.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA