Najnovije

ERDOGANOVA PONUDA JERMENIMA: Spremni smo da okrenemo novu stranicu, evo šta tražimo!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da bi regionalna platforma za saradnju na Kavkazu, o kojoj je razgovarao sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhanom Alijevim u Bakuu, mogla pomoći da se okrene nova stranica u odnosima sa Jermenijom ako Jerevan preduzme „pozitivne korake”.

Redžep Tajip Erdogan. (Foto: tccb.gov.tr)

NTV je citirao Erdogana kako je novinarima tokom povratka iz Bakua rekao da će regionalna platforma, koja će uključivati Rusiju, Tursku, Azerbejdžan, Gruziju, Iran i Jermeniju, pružiti šansu svim stranama i da je ruski predsednik Vladimir Putin bio oduševljen tom idejom, prenosi Rojters.

- Ako se Jermenija pridruži ovom procesu i preduzme pozitivne korake, nova stranica takođe može da se okrene u vezama Turske i Jermenije. Sve dok se otvaraju nove mogućnosti, nema sumnje da će se i dobici Jermenije ovde ozbiljno povećavati. Jermenija će dobiti najviše iz ovoga - rekao je Erdogan.

Erdogan je poručio da će Turska otvoriti svoje granice prema Jermeniji ako ta zemlja bude pozitivno razvijala ovaj proces.

- Naša jedina briga je da doprinesemo regionalnom miru - kazao je Erdogan.

Jermenija i Turska potpisale su 2009. godine sporazum o obnavljanju veza i otvaranju svojih granica nakon veka neprijateljstva, ali dve vlade nikada nisu ratifikovale sporazum i odnosi su i dalje napeti.

Tokom šestonedeljnog sukoba zbog otcepljenja armenske enklave u Azerbejdžanu, Turska je podržala svog etničko-turskog saveznika Azerbejdžan i optužila Jermeniju za okupaciju azerbejdžanskih teritorija.

Nestorović opet podigao prašinu! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA