Najnovije

PLAMEN VEČNE VATRE STIŽE U BEOGRAD: Simbol bratstva Srbije i Rusije (VIDEO)

Očuvanje sećanja na podvig sovjetskih vojnika i njihovih srpskih saveznika tokom Drugog svetskog rata je moral dveju bratskih država, Rusije i Srbije, rekao je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije.

Nariškin preuzima plamen (Foto: RIA Novosti)

Očuvanje sećanja na podvig sovjetskih vojnika i njihovih srpskih saveznika tokom Drugog svetskog rata je moral dveju bratskih država, Rusije i Srbije, rekao je Sergej Nariškin, predsednik Ruskog istorijskog društva i direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije.

Nariškin je učestvovao u ceremoniji uzimanja delića Večne vatre sa zida Kremlja radi prenosa u Beograd. Ceremonija se podudara sa krajem Godine sećanja i slave, čija je svrha bila očuvanje istorijskog sećanja i proslava 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Prenos čestice Večne vatre sa zidina Kremlja u Beograd je simboličan čin koji će „obeležiti vekovno bratstvo naša dva naroda, zasnovano na zajedničkoj istoriji, zajedničkoj veri i bogatim kulturnim tradicijama“, rekao je Nariškin tokom ceremonije.

Srpski narod pretrpeo je velike gubitke tokom ratnih godina kao rezultat genocidne politike koju su vodili Hitlerovi zločinci, dodao je Nariškin.

„Govorimo o stotinama hiljada civila koji su namerno istrebljeni u Jugoslaviji od ruku Hitlerovih zločinaca i njihovih saučesnika - ustaša“, rekao je Nariškin, prenose RIA Novosti.

Oslobodilačka misija Crvene armije postala je spas za srpsku naciju, dodao je Nariškin.

„Siguran sam da je očuvanje sećanja na podvig sovjetskih vojnika i saveznika - srpskih patriota, antifašista - moralna dužnost naša dva naroda, naše dve bratske zemlje“, naglasio je on.

Ceremoniji su prisustvovali i zamenik ministra odbrane - načelnik Glavnog vojno-političkog direktorata Oružanih snaga RF, general-pukovnik Andrej Kartapolov, šef "Rosotrudničestva" Jevgenij Primakov, direktor Četvrtog evropskog odelenja Ministarstva spoljnih poslova Jurij Pilipson i specijalni izaslanik predsednika za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj.

U utorak će baklju u Beograd dostaviti ruska delegacija predvođena pomoćnikom predsednika Rusije, predsednikom Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimirom Medinskim.

Ko učestvuje u svim obojenim revolucijama na postsovjetskom prostoru, pogledajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA