Najnovije

IMA LI PILOTA U ŠPIJUNSKOM AVIONU SAD: U-2 prvi put kontrolisala veštačka inteligencija (VIDEO)

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država je 15. decembra prvi put uspešno izvelo let špijunskim avionom U-2 koji je u potpunosti kontrolisala veštačka inteligencija (AI).

U-2 prvi put kontrolisala veštačka inteligencija (Foto: Jutjub)

Dr. Vil Roper, pomoćnik sekretara Ratnog vazduhoplovstva za nabavku, tehnologiju i logistiku, otkriva kako su on i njegov tim stvarali istoriju.

Za ljubitelje Ratova zvezda, Lovac sa Iks krilima lovac nije kompletan bez R2-D2. Bez obzira da li trebate da pokrenete pretvarače, povećate snagu ili popravite pokvareni stabilizator, taj pouzdani droid, pun živahnih zvučnih signala i škripanja, vrhunski je kopilot.

Udruživanje veštačke inteligencije (AI) sa pilotima više nije stvar samo naučne fantastike ili filmskih hitova. U utorak, 15. decembra, vazduhoplovstvo je uspešno sprovelo let sa AI na špijunskom avionu U-2 u Kaliforniji: prvi put je AI kontrolisao američki vojni sistem.

Posle više od milion treninga, let je bio mali korak za kompjuterizovang kopilota, ali to je ogroman skok za „računarsku vrstu“ u budućim vojnim operacijama.

Američka vojska se kroz istoriju borila sa razvojem digitalnih sposobnosti. Teško je poverovati da su teško kodirani računari i teško dostupni podaci - a još manje AI - usporavali razvoj najsmrtonosnijeg hardvera.

Ali, počev od pre tri godine, vazduhoplovstvo je napravilo svoj ogroman skok ka digitalnom dobu. Napokon razbijanje koda na vojnom softveru, izgradili smo prvi Pentagonov komercijalno inspirisani razvojni tim.

Uz pozivni znak ARTUµ, obučili smo  µZero- vodeći svetski računarski program koji dominira šahom, Go, pa čak i video igrama bez prethodnog poznavanja njihovih pravila - za upravljanje špijunskim avionom U-2. Iako mu je nedostajalo onih živahnih zvučnih signala i cviljenja, ARTUµ je nadmašio svog imenjaka u filmu u jednoj karakterističnoj osobini: bio je to komandant misije, konačni autoritet odluke u timu čovek-mašina. A s obzirom na velike uloge globalne AI, nadmašivanje naučne fantastike mora postati naša vojna norma.

Let je bio izviđačka misija tokom simuliranog raketnog udara u vazduhoplovnoj bazi Bil u utorak. ARTUµ je tražio neprijateljske lansere, dok je pilot tražio avione koji prete, obojica su koristila radar U-2.

Činjenica da je ARTUµ komandovao manje se odnosila na bilo koju određenu misiju, nego na to koliko u potpunosti vojska mora da prihvati AI da bi održala prednost na bojnom polju. Udruživanje sa pouzdanom AI u svim aspektima sukoba - čak i povremeno postavljajući je za rukovodioca - moglo bi da preokrene te šanse u korist SAD.

Ruski ratni brod stigao do Sirije, krstareće rakete spremne da polete kao iz praćke! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Popular Mechanics/ Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA