Najnovije

"SAJ JE OSTAVIO TRAG U VREMENU": Obeležen Dan Specijalne antiterorističke jedinice! (FOTO/VIDEO)

Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ) obeležila je danas 42 godine postojanja, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je ta jedinica ostavila trag u vremenu i neprekidnoj borbi srpskog naroda za slobodu i pravo da odlučuje sam o sebi.

SAJ (Foto: mup.gov.rs)

- Srpski narod svoju istoriju piše neprekidnom borbom za slobodu. Beskrajnim, bezbrojnim ratovima i bitkama srpski narod je izborio svoje pravo, preko svake nade, da sam odlučuje o sebi - rekao je Vulin na obeležavanju Dana SAJ-a, navodi se u saopštenju.

Ministar je naveo da su srpskom narodu obično pretili veći, brojniji, bogatiji i moćniji, ali da je istorija zapisala da je naš malobrojni, ali ponosni, tvrdoglavi i uporni narod uspevao da pobedi veće od sebe.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ovoj generaciji izborio pravo da odlučujemo sami o sebi i to pravo nećemo dati nikome i nipošto - naglasio je Vulin.

Istakao je da se srpski narod opisuje jednom rečju, a to je sloboda, kao i da reč dužnost objašnjava postojanje i način trajanja našeg naroda.

- Dužnost prema svojoj zemlji, svom narodu, svojoj jedinici. Dužnost da budete tamo gde je teško, dužnost da ne pitate ni kada ni zašto, ni kako, dužnost da budete uz svoj narod kada je najteže - poručio je Vulin pripadnicima SAJ-a.

Ministar je ukazao da naređenja koja se daju toj jedinici nisu nikada "slučajna" i bez razloga i da u izvršavanju zadataka te jedinice nema nazad, nema povlačenja, predaje, neuspeha.

Komandant SAJ-a Spasoje Vulević istakao je da je jedinica od svog osnivanja uvek težila da odgovori na operativne izazove i izvrši postavljene zadatke sa posebno usavršenom taktikom, opremom i organizacionom strukturom.

Dodao je da je ta jedinica oslonjena na veliko iskustvo, sticano na prvoj liniji, tokom 42 godine borbe protiv terorizma i najtežih oblika kriminala, kao i na motivisanost, obučenost i odlučnost svih njenih pripadnika.

- SAJ je u potpunosti usklađena sa vrednostima i odredbama sadržanim u najvišim pravnim aktima naše države i uvek je spreman da u svakom trenutku zaštiti živote i sigurnost naših građana i bezbednost Srbije - naglasio je Vulević.

Istakao je da posebno mesto u istoriji te jedinice imaju 16 kolega koji su izgubili živote izvršavajući službene zadatke u odbrani bezbednosti Srbije i štiteći sigurnost njenih građana.

- Spomen-zid u našoj bazi na kome su isklesana njihova imena predstavlja mesto na kome se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost SAJ. Mesto koje na simboličan i snažan način poručuje: "niste, braćo, zaboravljeni, kao i vaše porodice" rekao je Vulević.

Dodao je da njihova žrtva predstavlja trajni primer herojstva i patriotizma koji, kako je rekao, pripadnicima SAJ-a pokazuje put kojim treba dalje da idu.

Militanti krenuli u munjevitu ofanzivu na grad, ali onda su ih sačekali oni! Više o tome OVDE.

Izvor: mup.gov.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA