Najnovije

DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ POSTALI ''RUSKI PIJUNI'': Posledice odbijanja Lavrova

Dvojica članova Predsedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić koji su odbili da se u Sarajevu sastanu sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom kažu da su to uradili zato što ne žele da budu "ruski pijuni", a postigli su upravo suprotno, oceenio je nemački novinar Norbert Mapes-Nidik.

Komšić i DŽaferović (Foto: Predsedništvo BiH)

- Objašnjavajući svoje odbijanje da prisustvuje sastanku, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik DŽaferović kaže da je time 'našim prijateljima u Evropi, našim partnerima' hteo da pokaže 'da smo ponosni i odlučni ljudi'. A Hrvat Željko Komšić nije hteo 'da bude ruski pijun u igrama i obračunima sa zemljama EU-a i članicama NATO-a'. Obojica su postigli upravo suprotno. 'Odlučni' državnici nisu ni pomislili da su tu retku priliku mogli iskoristiti za pokretanje vlastite inicijative. Umesto toga, ispostavilo se da su njih dvojica upravo pijuni, dakle ono što nisu hteli da budu. Jer, tek tim otkazivanjem, poseta Lavrova je stekla međunarodni publicitet - naveo je Mapes-Nidik u tekstu za Dojče vele.

Ako ministar inostranih poslova jedne velike sile odvoji svoje dragoceno vreme, istakao je Mapes-Nidik, da bez posebnog povoda poseti jednu malu, siromašnu, neuticajnu, politički nesposobnu i od njega zavisnu zemlju, on za to ima dobar razlog.

On je ocenio da se sastanak Lavrova sa srpskim članom i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom pokazao kao velika stvar, a Dodik za to može zahvaliti dvojici neočekivanih saveznika: bošnjačkom i hrvatskom kolegi u tročlanom Predsedništvu.

Kakav skandal se raѕvio nakon odlaska Lavrova iz Sarajeva, saznajte OVDE.

Izvor: SRNA

Ovaj ugledni njemački novinar je u tekstu pod naslovom "Autogo sa dva strijelca" naveo da su DŽaferović i Komšić "hrabro" odlučili da ne prisustvuju sastanku s Lavrovim, jer ih je naljutilo što je Rus prethodno posjetio samo Dodika i što u prostoriji nije bilo zastave BiH u pozadini.

- Svijet je iz ovoga, ako je uopšte nešto primijetio, naučio dvije stvari. Prvo: uskoro, kada DŽo Bajden vrati BiH na dnevni red, to će u stvari biti utakmica između Rusije i Amerike, Istoka i Zapada i drugo - u Sarajevu vladaju tvrdoglave plemenske vođe koje prvenstveno zanimaju zastave, grbovi i pitanja protokola. Naravno, ni jedno ni drugo nije tačno, ali sada se ponovo tako doživljava - ocijenio je Mapes-Nidik, njemački novinar i autor više knjiga o Balkanu i jugoistočnoj Europi.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA