Najnovije

BRITANSKI GENERAL PRETI RUSIJI I KINI: ''Pobediću ih u njihovoj vlastitoj igri''

Velika Britanija mora da „pobedi“ Rusiju i Kinu „u njihovoj vlastitoj igri“, rekao je britanski ministar odbrane general Nik Karter za "Tajms" nakon što je izneo „ažurnu“ strategiju koja je ukorenjena u mentalitetu Hladnog rata.

General Nik Karter (Foto: Jutjub)

Sajber napadi, asimetrični sukobi i digitalni nadzor - spisak „pretnji“ i „izazova“ koje su agresivne Rusija i Kina predstavljale Velikoj Britaniji i njenim saveznicima izgleda da je dugačak, bar po umovima britanskih rukovodilaca. General Nik Karter definisao je Moskvu kao „akutnu pretnju“ i nazvao Kinu „hroničnim izazovom“.

General veruje da je Velikoj Britaniji potrebna potpuno nova strategija ako se nada da će preduprediti taj percipirani izazov koji predstavljaju dve sile koje navodno na svet gledaju kao na "neprekidnu borbu bez zadržavanja".

"Način da se pobede je pobediti ih u njihovoj vlastitoj igri, a to znači pobediti ih ispod praga rata", rekao je Karter, podržavajući strategiju koju je izložio tokom godišnje sednice Generalštaba.

Strategija poziva britansku vojsku da "razmišlja u nekoliko dimenzija", rekao je Karter, pojašnjavajući da to znači "eskalaciju u sajber domenu, istovremeno umanjujući naše držanje u vazdušnoj ili pomorskoj dimenziji, istovremeno dajući ton smanjene agresije u informacionoj dimenziji".

U isto vreme, general nije propustio tradicionalnu paljbu, rekavši da bi britanska vojska trebalo da pribegne „svim instrumentima državnog imperativa“ koji joj stoje na raspolaganju, uključujući ideologiju, trgovinsku politiku i vojnu moć kako bi pobedila u „konkurenciji ispod prag rata“- što je po svemu sudeći poželjan scenario.

Tokom svog govora, general je izdvojio Kinu i Rusiju, posvetivši veliki deo svog dugotrajnog obraćanja tome kako bi trebalo odvratiti te dve sile. Govoreći posebno o ruskoj „pretnji“, Parker je ustvrdio da Velika Britanija ne bi trebalo da ostane u praznom hodu u slučaju potencijalnog sukoba, rekavši da je za to i pored „manje konvencionalnih sposobnosti poput sajbera“ potrebna „konvencionalna tvrda snaga - ratni brodovi i letelice“.

Spisak predloga koje je general izneo takođe je uključivao neke strateške vežbe za donosioce odluka s ciljem da se navodno naviknu na donošenje „teških izbora“, a čini se da su londonski saveznici preko bare već neko vreme vežbali.

Ranije ove godine otkriveno je da je američka vežba u kojoj je učestvovao bivši ministar odbrane Mark Esper sadržavala scenario bacanja nuklearne bombe na Rusiju - ideje koja je izazvala zabrinutost u Moskvi. U razgovoru za "Tajms", Karter je takođe usput spomenuo vežbe koje su uključivale „nuklearno dugme“.
 
Ipak, čini se da je ova strategija koja prikazuje suparnike Velike Britanije - i Zapada, kao sile koje traže neprestanu borbu u velikoj meri ukorenjena u dobrim starim hladnoratovskim korenima. Sam Karter je priznao da su Britaniji i njenim saveznicima potrebni „novi Dugi telegrami“ - referenca na strategiju odvraćanja SSSR-a koju je predložio američki diplomata DŽordž Kenan još 1946. godine.

Tamo je Kenan takođe opisao Sovjetski Savez kako traži neprekidni rat sa kapitalističkim državama, istovremeno pozivajući na ograničavanje Moskve i stvaranje „sfera uticaja“.

Da li je hrvatski scenario moguć u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA