Najnovije

AKO NEKOM JOŠ NIJE JASNA RAZLIKA IZMEĐU PRAVOSLAVLJA I RIMOKATOLIČANSTVA: Papa odobrio - Vakcina pravljena s ćelijama fetusa je prihvatljiva

Sveta stolica je katolicima poručila da je moralno prihvatljivo koristiti vakcinu protiv korone čak i ako su za njenu proizvodnju korišćene ćelije pobačenog fetusa. Vatikan je izjavio da nije uvek moguće dobiti vakcinu koja nema etičku dilemu. Današnje saopštenje dozvoljeno je nakon što ga je odobrio papa Franja.

Papa Franjo (Foto: Jutjub)

Rečeno je da tumačenje Kongregacije za doktrinu vere navodi da su takve vakcine dozvoljene sve dok ne postoje alternativne i “moralno besprekorne” vakcine.

Kongregacija za doktrinu vere obratila se javnosti povodom ovog pitanja jer su imali brojne zahteve da objasne da li bi navedena vakcina mogla biti prihvaćena.

Kako je ranije u odvojenoj izjavi američkim katolicima prošle nedelje pojasnila Biskupska konferencija SAD-a, vakcina koja su proizvele kompanije Fajzer i Moderna u određenoj su meri povezane sa ćelijama tkiva fetusa pobačenih u prošlom veku.

Današnje saopštenje dozvoljeno je nakon što ga je odobrio papa Franja.

Učenja Katoličke crkve kažu da je abortus težak greh, ali da je trenutno vakcina na toj osnovi najbolji izbor. Istaknuto je da je upotreba takvih vakcina dozvoljena zbog opasnosti koje predstavlja pandemija, ali da to ni na koji način ne znači učešće u pobačaju, iz kojeg potiču ćelije korišćene za proizvodnju vakcine.

Objasnili su da vakcina koja ne predstavlja etičku dilemu nije uvek moguća.

Takođe su pomenuli i druge okolnosti u zemljama u kojima vakcine “nisu dostupne lekarima i pacijentima bez moralnih problema” ili gde posebni uslovi skladištenja ili transporta otežavaju njihovu distribuciju.

“Iako se različite vakcine mogu distribuirati u određenoj zemlji, zdravstvene vlasti ne dozvoljavaju građanima da odaberu vakcinu za vakcinaciju. U tim slučajevima je moralno prihvatljivo koristiti vakcine u kojima ima ćelija abortiranog fetusa”, stav je Vatikana..

Vatikan nije objavio da li će i kojom vakcinom biti vakcinisan papa Franja.

Izvor: Nova

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA