Najnovije

"TEŠKA ODLUKA JE PRED NAMA!" Tiodorović: Svi su za uvođenje nove mere koja do sada nije bila na dnevnom redu!

Branislav Tiodorović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da bi po njemu, odluka Srbije o prekidu aviosaobraćaja bila dobra sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa, koji se prema podacima britanskih zvaničnika širi 70 odsto brže od drugih sojeva kovida 19, ali da nije on taj koji odlučuje o tome.

Dr Tiodorović (Foto: Jutjub)

"Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU. Ja bih kada bi odlučivao, nije to moje, zna se ko o tome odlučuje, današnji popodnevni let iz Londona otkazao. Mislim da je to potpuno jasno i moje kolege su rekle da treba otkazati letove iz Londona", objašnjava Tiodorović.

Malo se zna o novom soju

Na pitanje koliko je opasan taj mutirani virus, gost Jutarnjeg dnevnika odgovarada se o njemu za sada malo zna u javnosti.

"Malo se za sada o svemu tome zna, barem u javnosti. Naučnici i virusolozi koji ga direktno prate kažu da nema nekih karakteristika zbog kojih bi trebalo da strahujemo. Međutim, on se lakše širi što je dovoljna karakteristika da se ipak obrati pažnja na njega", ocenjuje Tiodorović.

Dodaje da naučnici objašnjavaju da vakcina koja je već verifikovana za upotrebu kod nas i u EU deluje i na mutirani soj virusa.

"I to bi trebalo da bude tako. Međutim, ja sam za to da ipak malo sačekamo, procenimo, malo pogledamo, sprovedemo mere kako bi onemogućili njegov dolazak na našu teritoriju", ističe Tiodorović.

Međutim, kako naglašava, treba imati u vidu i druge zemlje u kojima je ovaj soj potvrđen, kao i tranzitni saobraćaj koji bi takođe mogao da uveze ovu mutaciju u Srbiju.

"To je lakše reći nego uraditi jer ne mora da dođe direktno uz Velike Britanije, može da dođe iz bilo koje druge zemlje u tranzitu i kod nas", objašnjava Tiodorović.

U petak procena situacije 

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji navodi da se u manjim kovid bolnicama se uočava blagi pad broja prijema i više otpusta, ali u velikim centrima, kliničkim centrima pre svega u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu to se ne uočava.

"Još se može reći da još uvek postoji veći broj primljenih nego otpuštenih pacijenata. Prema tome još uvek imamo jednu situaciju koju moramo dobro da pratimo i koja može da otvori mogućnost da se ovo poboljša, ali ja ne bih bio tako veliki optimista, moramo sačekati još nekoliko dana da bi imali pravi pregled situacije", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Dodaje da će u petak Krizni štab ponovo da proceni kompletnu situaciju, i na osnovu te situacije da odluči da li će da produži ove mere koje su sada na snazi.

"Ja se ipak nadam, možda sam i optimista da će to tako biti, neće valjda doći do toga da imamo pogoršanje jer ja ipak smatram da se ogroman broj stanovništva ponaša vrlo odgovorno u sprovođenju mera i mislim da zaslužuju svaku pohvalu", objašnjava Tiodorović.

Napominje da ga brinu pozivi na doček Nove godine.

"Moram da napomenem da ima pojava koje nisu baš za očekivanje bile, a to je pozivanje za doček Nove godine, aranžmani za školski raspust. Mislim da je to veoma rano za tako nešto, ipak treba dovoljno elemenata da bi to moglo da se radi", objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Ističe da ovog trenutka to predstavlja najveća opasnost.

"Da se stvara utisak opuštanja to nije dobro, to nas može ponovo dovesti u neku situaciju koja može iti vanredna ili čak katastrofalna kao što smo to imali", poručio je Tiodorović.

Neko iz državnog vrha će primiti vakcinu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA