Najnovije

MRAČNA NAJAVA ZA SRBE U RS: Incko objavio da će Bajden i Merkelova krojiti kapu narodima u BiH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko izjavio je kako se može očekivati jače angažovanje međunarodne zajednice na sređivanju stanja u toj zemlji, najavivši kako će posebnu ulogu u tome imati Nemačka.

Bajden i Merkel (Foto: Jutjub)

"Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Nemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana", kazao je Incko u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

On je ovo izjavio nakon što su se pojavila nagađanja da će ga na mestu visokog predstavnika početkom naredne godine naslediti konzervativni nemački političar Kristijan Šmit, a on bi trebao da predvodi pojačane napore da se uklone blokade koje već godinama sprečavaju svaki napredak u BiH, prenela je Hina.

Incko nije direktno potvrdio da će ga naslediti Šmit, ali je kazao kako je definitivno potrebna "robusna politika" međunarodne zajednice u BiH.

Optimista je da će se to dogoditi i zbog činjenice da dužnost predsednika SAD uskoro preuzima DŽo Bajden, a on i nemačka kancelarka Angela Merkel dele slično viđenje stanja u BiH.

"Sada imamo novu konstelaciju: Bajden odlično poznaje Balkan, bio je u BiH tokom rata, a Merkel s njim ima jako dobre odnose i to bi mogla biti dobitna kombinacija", kazao je Incko.

Ocenio je i kako je njegovo nastojanje da se stvari u BiH počnu menjati već dalo rezultate jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku uklonjena ploča s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, ranije postavljena na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitovani predsednik Visokog sudskog i tužilačkog veća (VSTV) Milan Tegeltija, blizak Dodiku.

"Ta se faza treba nastaviti, sa mnom ili s novim visokim predstavnikom, no to je odluka Veća za sprovođenje mira (PIC)", kazao je austrijski diplomata.

Naveo je i da je već pripremio predlog zakona kojim bi se u BiH zabranilo negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice. Predlog je sačinjen po uzoru na onaj koji ima Austrija i koja strogo sankcioniše negiranje holokausta.

Taj će predlog biti prosleđen na razmatranje i usvajanje parlamentu BiH početkom januara. Ne bude li to moguće, Incko je najavio kako će se nakon toga "razmišljati o daljim koracima" čime je naznačio kako postoji mogućnost da on takav zakon nametne koristeći svoje ovlasti.

Da li postoji Amfilohijev testament, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA