Najnovije

ANALIZA - PUTIN NE ZNA ZA DEFANZIVU: Rusija uspešno razbija ofanzivu zapada na njene granice (VIDEO)

Uprkos uspehu Zapada da stvori niz kriza i žarišta na granicama Rusije Putin se uspešno odupire takvim napadima i nema govora da se Rusija nalazi u defanzivi ili povlačenju, smatra Dušan Gujaničić sa Instituta za političke studije.

Vladimr Putin uspešno uzvraća Zapadu (Foto: Jutjub/Kremlin.ru)

Komentarišući pokušaje nove prozapadne vlasti u Moldaviji da izazove novu krizu u Pridnjestrovlju zahtevima na povlačenje ruskih trupa, Gujaničić kaže da je Moldavija toliko siromašna zemlja da nema kapaciteta za oružani sukob sa bilo kim, a po najmanje sa Rusijom. On smatra da je Belorusija uspešno odbranjena i da se Zapad pomirio da je to pitanje koje ne može da se rešava bez Moskve.

On je objasnio zašto gubitak dela teritorija Nagorno Karabaha nije geopolitički poraz Rusije i zašto Jermeni nisu dobili podršku u ovom ratu.

Gujaničić se posebno osvrnuo na ponašanje Turske koja postaje regionalni hegemon ukazujući da nema problema na Kavkazu, Balkanu i Bliskom Istoku u koji Turska nije upletena. On je objasnio komplikovane odnose Turske sa Rusijom i tačke sukoba interesa dve zemlje.

Gujaničić komentariše i krizu Zapada, odnose unutar Evropske unije, bezbednosno stanje u Francuskoj, kao i stanje na Blakanu među bivšim republikama SFRJ.

- Hrvatska se nalazi u ekonomskoj i demografskoj katastrofi – kaže Gujaničić dodajući da se Srbija uprkos svim porazima 90ih pokazala mnogo žilavija od ostalih republika nekadašnje Jugoslavije. 

 

Zašto u januaru može doći do oružanog sukoba u SAD saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA