Najnovije

VACIĆ: Činjenica je da Gordana Čomić do kraja sledeće godine neće biti ministar

Predsednik Srpske Desnice, Miša Vacić usprotivio se predloženom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i istopolnom partnerstvu.

Miša Vacić (Foto: Jutjub)

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić najavila je da će do kraja godine biti pripremljeni ovi zakoni, kao i da će tokom decembra biti otvoren dijalog. U toku je formiranje radne grupe, koja će stručno pristupiti ovoj tematici, kako bi se zakoni našli u skupštinskoj proceduri pre ploleća sledeće godine.

Miša Vacić sa druge strane u ime partije Srpska Desnica podržava porodične vrednosti, te odbacuje mogućnost usvajanja ovih zakona.

- Taj zakon nije u skladu sa ustavom, a činjenica je da Gordana Čomić do kraja sledeće godine neće biti ministar, tako da nema legitimitet. U Ustavu piše da je brak zajednica između muškarca i žene, tako da bi taj zakon zahtevao promenu Ustava. Da bi promenio Ustav moraš da imaš dve trećine glasova i većinu na referendumu, na kome ovaj zakon sigurno neće proći. Zato poručujem Gordani, kao nekome ko nije imao ni 1 odsto na izborima da pročita Ustav i da to što ona namerava nije u skladu sa njim – odlučan je Miša Vacić.

U Ustavu Republike Srbije, u članu 62.st. 2. i 3. kaže se: „Brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom.

Zaključenje, trajanje i raskid braka počivaju na ravnopravnosti muškarca i žene.“

Podsećanja radi, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić najavila je juče da će do kraja godine biti pripremljeni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i o istopolnom partnerstvu. Ona je rekla da će tokom decembra biti otvoren dijalog o zakonu o istopolnom partnerstvu i da je toku formiranje radne grupe, a da bi ta dva zakona mogla da se nađu u skupštinskoj proceduri pre proleća naredne godine.

„To nije propis protiv većine nego propis kojim izrazita manjina u društvu ostvaruju njima ustanovom i zakonom o antidiskriminaciji garantovana prava“, kaže Čomić.

Izvor: Nacionalist/Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA