Najnovije

SAUDIJSKA ARABIJA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Stižu bombe vredne 290 miliona dolara

Američki Stejt department odobrio je prodaju 3.000 precizno vođenih projektila Saudijskoj Arabiji, zajedno sa više od četiri milijarde dolara transfera oružja drugim regionalnim državama, argumentujući da sporazumi podržavaju „nacionalnu bezbednost“.

Saudijska vojska (Foto: Jutjub)

Prodaju oružja Saudijskoj Arabiji odobrio je Stejt department u utorak, navodi se u saopštenju Agencije za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane (DSCA), dajući zeleno svetlo za prenos 3000 GBU-39 bombi u zalivsku monarhiju u vrednosti od 290 miliona dolara.

DSCA je saopštila da će predložena prodaja "podržati američku spoljnu politiku i ciljeve nacionalne bezbednosti" poboljšanjem bezbednosti "prijateljske zemlje" koja promoviše "stabilnost" na Bliskom istoku.

Ugovor dolazi manje od nedelju dana nakon što je Stejt department obavestio Kongres da će izdati dozvolu za prodaju 7.500 raketa vazduh-zemlja u iznosu od 478 miliona dolara, omogućavajući "Rejtonu" da direktno proda rakete saudijskoj vladi.

Poput Kongresa, novoizabrani predsednik DŽo Bajden imaće mogućnost da blokira prodaju nakon što preuzme dužnost u januaru i obećao je da će „ponovo proceniti“ američko-saudijske odnose, ali ostaje da se vidi da li će preduzeti taj korak. Administracija Baraka Obame, pod kojom je Bajden bio potpredsednik, odobrila je kraljevstvu milijarde dolara u trgovini oružjem tokom njegova dva mandata, više nego bilo koji prethodni predsednik, dok je Bajdenov kandidat za ministra odbrane, Lojd Ostin u Upravnom odboru "Rejtona" od 2016. godine.

Transfer oružja u Rijad našao se na udaru kritika Kapitol Hila i šire tokom poslednjih meseci, a senatori poput Boba Menendeza, demokrate u Komitetu za spoljne poslove Senata, odbili su da podrže raketni sporazum od 478 miliona dolara kada je prvi put predložen ranije ove godine. Vilijam Hartung, direktor Projekta naoružanja i bezbednosti u Centru za međunarodnu politiku, insistirao je da se prodaja "ne sme dozvoliti", ukazujući na smrtonosnu petogodišnju kampanju bombardovanja Jemena od strane Rijada, u kojem je oružje američke proizvodnje korišćeno u mogućim ratnim zločinima.

„Sjedinjene Države trenutno ne bi smele da prodaju precizno vođene bombe Saudijskoj Arabiji, s obzirom na njihovu vodeću ulogu u ratu u Jemenu u kojem je ubijeno hiljade civila i produžilo sukob koji je danas najgora humanitarna katastrofa na svetu“, saošptio je Hartung.

Prošle godine Trampova administracija stavila je veto na mere kojima se nastojala blokirati prodaja oružja Saudijskoj Arabiji, kao i zbog ubistva novinara DŽamala Kašogija 2018. godine, za kojeg se veruje da je ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu u Turskoj. Tramp je tvrdio da bi blokiranje prodaje „oslabilo američku globalnu konkurentnost“ i „oštetilo“ američko-saudijske veze pozivajući se na široka „hitna“ ovlašćenja zbog navodne „pretnje“ iz Irana, uprkos krajnjem skepticizmu zakonodavaca.

Zajedno sa sporazumom o oružju vrednom 290 miliona dolara, odobrenim u utorak, Stejt department je takođe dao zeleno svetlo za čitav niz drugih prodaja naoružanja susednim zemljama, uključujući dva transfera u Kuvajt vredna 4,2 milijarde dolara za helikoptere "Apač" i rezervne raketne delove, kao i nekih 170 miliona dolara za komponente aviona za Egipat. Ova prodaja dolazi usred naglog povećanja broja trgovina oružjem, jer je Trampova administracija poslednjih meseci, odobrila paket Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 23 milijarde dolara i seriju transfera na Tajvan, čija vrednost prelazi 22 milijarde dolara.

Zbog čega rovovski rat u Donbasu ne može da traje doveka, saznajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA