Najnovije

NOVI RATNI SUKOB U SRCU EVROPE? "Pašće krv i dobiće novi rat!" (VIDEO)

U bliskoj budućnosti još jedan oružani sukob mogao bi se dogoditi u Ukrajini, vrlo sličan onome koji se desio u Donbasu, na istoku Ukrajine i koji je rezultirao sa više od 13.000 mrtvih.

Ukrajinska vojska. (Foto: ria.ru)

Politikolog Aleksandar Semčenko, ekspert za Ukrajinu, izjavio je  da očekuje novi sukob u Ukrajini, nakon što je ukrajinska bezbednosna služba SBU vršila pretres kuća u selu sa mađarskom većinom na zapadu Ukrajine.

- Vidim sledeći scenario: Kijev će dovesti policijske ili čak vojne jedinice u Zakarpatje i lokalne organizacije će se tome usprotiviti. Pašće krv i Ukrajina će dobiti novi Donbas - pojasnio je Semčenko.

Zapadni deo Ukrajine, za razliku od proruskog Donbasa na istoku, okrenut je prema svojim najbližim susedima - Poljskoj i Mađarskoj. Osim što veliki broj Ukrajinaca iz zapadne Ukrajine radi u Poljskoj i Mađarskoj, stanovnici ovog dela države su i katoličke veroispovesti što ih dodatno zbližava sa te dve zemlje. 

U Ukrajini živi više od 150.000 Mađara, što je sedmi najveći broj Mađara koji živi van matice. Uz dolinu Tise, delu Ukrajine ka mađarskoj granici, Mađari čine većinu.

Incident se desio krajem novembra u Transkarpatju kada je, prilikom inaguracije lokalnog seoskog veća, naglas pevana mađarska himna. Snimak se proširio internetom, a ubrzo je zvanični Kijev poslao ukrajinsku bezbednosnu službu da ispita slučaj na šta je reagovala i zvanična Budimpešta. Pre toga, Ukrajina je u oktobru stavila zabranu za ulazak dvojici mađarskih zvaničnika, optužujući ih da su se mešali u ukrajinske izbore.

Transkarpatje je nekad bilo deo Austrougarske.

Tenzije traju još od 2017. godine kada je mađarskoj manjini ograničena upotreba maternjeg jezika.

Rusija upotrebila moćno oružje u Karabahu! Više o tome OVDE.

Izvor: Mediji

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA