Najnovije

KRAJ RADIKALNOG ISLAMA U EVROPI? Francuska policija kreće u završni obračun! (VIDEO)

Uvek kada se u Francuskoj diskutuje o tome kakva opasnost preti od takozvanog "političkog islama", vrlo brzo se počne govoriti o "islamskom separatizmu". Taj pojam je početkom ove godine kreirao politolog Bernard Rougier.

Emanuel Makron. (Foto: Jutjub)

U svom bestseleru "Teritorije osvojene od strane islamizma" on je opisao propagandu islamističkih imama, te identifikovao gradske kvartove u celoj Francuskoj koje kontrolišu islamisti.

Već u proleće ove godine je francuski predsjednik Emanul Makron kao svoj politički prioritet označio borbu protiv radikalne ideologije.

Početkom oktobra je upravo taj izazov bio i glavna tema njegovog velikog govora o stanju nacije.

 - Ne možemo pobeći od zaključka da u Francuskoj postoji radikalni islam - rekao je predsednik. To je islam koji banalizira nasilje, koji potkopava vrednosti Republike, precizirao je Makron.

- Mi smo sami stvorili naš separatizam. Naša je Republika dozvolila getoizaciju – stvaranje gusto naseljenih područja u kojima vlada beda - samokritički je dodao.

Zakon protiv separatizama

Kako bi se korigovao taj razvoj, predsednik Makron namerava da zatvori radikalne škole Kurana, ubuduće bi se imami trebalo da obrazuju u Francuskoj, a finansiranje islamskih udruženja i džamija ubuduće bi se trebalo intenzivnije zakonski regulisati – pogotovo finansijska podrška iz inostranstva. Predsednik je naredio svojoj vladi da pripremi "zakon protiv separatizama".

Rad na zakonu, kojim bi se trebalo boriti i protiv govora mržnje na internetu, upravo se privodi kraju. On će biti tema sledećeg sastanka Ministarskog veća u sredu. Zakonom se, između ostaloga, planira zabraniti roditeljima da odjavljuju decu iz državnih škola kako bi ih podučavali kod kuće – što je do sada bila uobičajena praksa u nekim muslimanskim kvartovima u Francuskoj.

Borba protiv radikalnih propovednika

Paralelno s izradom novog zakona, vlada u Parizu želi da pokaže delotvornost borbe protiv radikalne ideologije. Nakon što je jedan islamist učitelju Samuelu Petiju 6. oktobra ove godine odsekao glavu, pritisak na vladu je dodatno porastao. Šef MUP-a Žerar Darmanin je ovih dana na Tviteru najavio sveobuhvatnu kontrolu džamija: sumnja se da 76 džamija i drugih verskih objekata, kako kaže ministar, podstiču separatizam.

Lazanski otkrio šta ne smeju da rade oni koji je prime i ko se za sada ne vakciniše u Moskvi Više o tome OVDE.

Izvor: index.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA