Najnovije

NATIONAL INTEREST: Strateška greška Beograda pred MSP u vezi sa samoproglašenjem Kosovske nezavisnosti

Beograd je načinio stratešku grešku kada je, posle samoproglašenja kosovske nezavisnosti, zatražio od Međunarodnog suda pravde (MSP) da donese presudu o legalnosti te unilateralne odluke, umesto da od suda zatraži da razmatra da li je legalno to što se Kosovo odcepilo od Srbije, piše ''Nešenel interest'' (National Interest).

MSP (Foto: Jutjub)

Da je MSP odlučio da je Kosovo secesijom od Srbije prekršilo međunarodni zakon, velike evropske sile našle bi se u ekstremno nezgodnom položaju da moraju da brane postupak koji je nedvosmisleno proglašen nelegalnim po međunarodnom pravu, piše američki magazin u tekstu, u kojem pravi uporednu analizu "kosovskog slučaja" sa slučajem Nagorno Karabaha.

S druge strane, da je sud proglasio kosovsku secesiju legalnom, to bi ''srušilo brane'' za mnoge druge secesije zemalja u svetu, dodaje američki list.

Tako je, kako navodi ''Nešenel interest'', greška Srbije dovela do toga da je izbegnuto da se sud izjašnjava o ključnom pitanju legalnosti secesije, već je zauzeo najobazriviji mogući stav, tvrdeći da nema kršenja međunarodnog prava u samom deklarisanju nezavisnosti, osim ako ga eksplicitno zabranjuje Savet bezbednosti UN.

U suštini, deklarisanje nezavisnosti je, kako dodaje vašingtonski list, ''pitanje slobode govora''.

S vremena na vreme sve strane su tvrdile da je Kosovo jedinstven slučaj, a ne formalno pravni presedan, a pozivanje na to u slučaju Nagorno Karabaha pokazuje nespremnost da se prizna ta realnost.

Kada su zapadne sile podržale kosovsku nezavisnost, one su nedvosmisleno upozorile da je Kosovo sui generis (jednistven slučaj) - specijalni slučaj koji prema međunarodnom pravu ne može biti iskorišćen ni pod kojim okolnostima u drugim situacijama.

Ipak, to nije sprečilo separatiste u drugim delovima sveta da se pozivaju na slučaj Kosova kada god se činilo da je to prilika za njih.

Šta je Vučić govorio o medijima pre 20 godina, pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA