Najnovije

SKANDAL U KULOARIMA SAMITA ODKB: Trguju Karabahom, spominju se milijarde dolara (AUDIO)

Kancelarija trećeg predsednika Jermenije Serža Sargsjana prokomentarisala je snimak razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji se održao na samitu ODKB u jesen 2016. godine u Jerevanu, za vreme predsedavanja Sargsjana. Pres služba bivšeg predsednika potvrdila je autentičnost snimka.

Samit ODKB (Foto: RIA Novosti)

Lukašenko je otkrio približni sadržaj ovog dijaloga sa Sargsjanom još u decembru 2018. novinarima, napominjući da Sargsjan nije želeo da Azerbejdžanu da regione oko Karabaha.

Sada je Telegram kanal „Bagramyan 26“ objavio snimak razgovora u kome se oba lidera prepiru oko predaje teritorija Azerbejdžanu.

Lukašenko posebno kaže da je Alijev spreman da plati Jermeniji 5 milijardi dolara, Sargsjan predlaže da plati Alijevu 6 milijardi, i neka se odrekne ovih teritorija.

„U vezi sa audio zapisom koji je sinoć snimio jedan od kanala Telegram, kancelarija trećeg predsednika primila je brojne zahteve medija koji žele da saznaju da li je diskusija sadržana u audio zapisu istinita, kada je održana, gde i zašto treći predsednik Jermenije Serž Sargsjan još uvek nije pričao o tome“, rečeno je u kancelariji predsednika Sargsjana u komentaru.

Ovde su, istovremeno, zbunjeni kako je snimak nejavnog razgovora predsednika tokom sastanka u ograničenom formatu na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), održanoj u Jerevanu 14. oktobra 2016. godine, završio na internetu.

„Kancelarija trećeg predsednika prihvata objavljivanje zvučnog zapisa kao činjenicu i uzdržava se od komentara, s obzirom na činjenicu da sastanci održani u zatvorenom formatu ne podležu komentarisanju, kao ni do sada“, kaže se u komentaru.

Treba napomenuti da se, sudeći po razgovoru, Lukašenko se ne slaže sa Sargsjanovom tvrdnjom da će sedam okruga „ogoliti“ granice Arcaha i ostaviti 150 000 stanovnika suočenih sa Azerbejdžanom. Stoga su potrebni stvarni bezbednosni mehanizmi.

Beloruski lider nudi ODKB kao organizaciju koja će preuzeti odgovornost.

„Na primer, tamo bismo trebali poslati određene mirovne snage“, kaže on.

Ali istovremeno sumnja da će predsednik Azerbejdžana, primivši regione, započeti rat.

„Vaša pozicija je slaba. Neću se odreći sedam okruga, jer ćete tada odmah početi da se borite protiv mene. A ako ne ... ”, kaže on Sargsjanu.

Jermenski lider je odgovorio: „Naravno, šta to znači ako ne započne? A ako započne? Aleksandre Grigorjeviču (Lukašenko), zašto to jednostavno poklonite, ne razumem “.

Lukašenko kaže da je Alijev u prvoj fazi spreman da plati Jermeniji 5 milijardi (dolara). Predsednik Jermenije kaže da je spreman da Alijevu da 6 milijardi, a neka se odrekne ovih regiona.

Takođe, prema rečima predsednika Jermenije, on ne može dati ovih sedam regiona, pošto je tamo prolivena krv pet hiljada jermenskih vojnika.

"Pa šta? Izgubili smo 30 miliona, ali nismo u ratu sa Nemcima “, kaže Lukašenko.

Ali ni ovde Sargsjan ne ostaje dužan: „Ništa manje nismo stradali. 30 hiljada (Jermena) je poginulo samo za Belorusiju “.

Snimanje je u ovom trenutku prekinuto. U jermenskim medijima i na društvenim mrežama video je izazvao veliku pažnju.

O novim varvarstvima azerbejdžanske vojske pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA