Najnovije

ŠTA ĆE DOVESTI DO ORUŽANOG SUKOBA RUSIJE I NATO ALIJANSE? Stručnjaci naveli eventualne razloge

Američki list The National Interest izjavio je da bi vanredne situacije i nesporazumi između vojske mogli dovesti do oružanog sukoba Rusije i NATO-a.

NATO vojska (Foto: Jutjub)

List je naglasio da su sada za obe strane aktuelna pitanja jačanja komunikacionih kanala i stabilizacije u sferi bezbednosti, jer u stvari ni savez ni Rusija ne žele rat.

Autori članka ukazali su na postojanje ekspertske grupe koja je vredno radila u poslednja četiri meseca kako bi sprečila mogući sukob. Predstavnici Rusije, NATO-a i EU, kaže se u članku, razgovaraju o praktičnim merama za promociju pozitivnog razvoja „složenih i turbulentnih“ odnosa. Stručnjaci su se posebno fokusirali na potrebu jačanja kontakata između političara i vojske, razvoja pravila za interakciju na otvorenom moru i vazdušnom prostoru, kao i jačanje poverenja za bezbednu interakciju u Baltičkom regionu.

Pored toga, stručnjaci tvrde da se rizici povezani sa sukobom mogu ublažiti povećanjem transparentnosti u oblastima kao što je, na primer, razvoj novih vrsta oružja i organizacija vojnih vežbi.

Napominje se da sada samo slučajnost može dovesti do konfrontacije, a i Rusija i NATO su zainteresovani za sprečavanje takvih incidenata. Stručnjaci su naglasili da je danas potpuno „resetovanje“ odnosa strana nemoguće, ali se atmosfera diskusije postepeno kreće ka pozitivnoj ravni.

O skandalu na Samitu ODKB i prodaji Nagorno-Karabaha pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA