Najnovije

UKRAJINI “GORI POD NOGAMA”: Pet gasnih nalazišta na crvenom!

Ukrajini preti gasna kriza — zalihe gasa se smanjuju, a domaća proizvodnja opada. Pet najvećih gasnih nalazišta je „na crvenom“ i gotovo iscrpljeno, pa preti mogućnost da Ukrajina uskoro ostane bez resursa za pokrivanje potreba zemlje jer nema gasa „iza ćoška“.

Ukrajina (Foto: Jutjub)

Ruski eksperti iz oblasti energetike ne isključuju mogućnost da će to naterati Kijev da se obrati Moskvi i zatraži direktnu isporuku gasa iz Rusije.

Nakon pogoršanja odnosa sa Moskvom, Ukrajina je 2015. godine prestala da kupuje ruski gas direktno od Rusije, a to čini reverzibilno od evropskih zemalja i plaća ga višestruko skuplje.

Nema gasa „iza ćoška“

Međutim, ruski ekspert Vladislav Ginjko ukazuje na to da sklapanje novih gasnih sporazuma ne ide baš brzo i glatko i da je sudbina Ukrajine u tom smislu pod znakom pitanja.

„Činjenica da ovakvi izveštaji Ukrajincima izgledaju neočekivano ukazuje na odsustvo strateške vizije i prognoziranja gasne industrije u privredi zemlje. To je zabrinjavajuća činjenica. Ne postoji neka slobodna količina gasa koja se nalazi ’iza ćoška‘ i može se isporučiti Ukrajini na prvi zahtev. Prirodni gas je tržišna likvidna roba i za njega se sklapaju dugoročni sporazumi“, ističe Ginjko.
On dodaje da je Rusija sklapala takve sporazume sa evropskim partnerima, ali za Ukrajinu se postavlja pitanje šta će se dalje dogoditi, pošto će manjak gasa uticati na ekonomiju te zemlje, što će samo pogoršati situaciju.

Ukrajina u ćorsokaku

Ćerka-firma ukrajinskog „Naftogasa“, „Ukrgasodobič“, saopštila je da je pet gasnih polja u Ukrajini, razvijanih najmanje 35 godina, ispražnjeno više od 80 odsto. Jablunovsko nalazište je iscrpljeno 79 odsto, Jefremovsko i Melehovsko 82 odsto, Šebelinsko 89, a Zapadnokrestišensko 90 odsto.

Kompanija je dodala da se sredstva sada investiraju u potragu za novim resursima. Prema navodima te gasne kompanije, prošle godine su otkrivena tri nova nalazišta sa 2,15 milijardi kubnih metara „plavog goriva“.

Novonastala situacija izazvala je oštre kritike i u Ukrajini. Tamošnji ekonomisti konstatuju da je rukovodstvo ove kompanije prvi put otvoreno priznalo da su rezerve gasa, tehnološki jednostavnog za vađenje, praktično iscrpljene i da „poslednji apokaliptični podaci“ Vlade o stanju gasnih nalazišta još jednom govore o vitalnoj potrebi za direktnim stranim investicijama.

Ginjko, s druge strane, ocenjuje da je Ukrajina, nakon što je 2015. godine odbila direktne isporuke ruskog gasa, sama sebe saterala u ćorsokak.

„Rusija nikada nije odbila da proda gas i uspostavi normalne ugovorne odnose, ali u Ukrajini radije kupuju ruski gas reverzibilno od Evrope, još ga i preplaćuju. Sve dok postoje rezerve u skladištima gasa to će samo odložiti problem, ali ga neće rešiti... Oni su se sada našli u ćorsokaku zbog nefleksibilne, iracionalne pozicije“, kaže ruski ekspert.

Pred Ukrajinom dva izbora

Zamenik predsednika Komiteta za energetiku ruske Državne dume Igor Ananski kaže da je trenutna situacija bila predvidljiva, iako je Kijev uporno insistirao na tome da će moći da se izbori sam. Prema njegovim rečima, pred Ukrajinom su dva izbora — može da pokuša da kupi jeftiniji ruski gas ili da ga kupuje na drugim mestima, „ako država ima mnogo novca“.

„Sada postaje jasno da ove sezone bez kupovine gasa Ukrajina neće izdržati“, zaključio je Ananski.

Pojedini ruski analitičari očekuju veoma oštre pregovore o isporuci gasa u Ukrajinu, jer je ta zemlja uvek smatrala da je cena koju „Gasprom“ nudi visoka. Ipak, eksperti ne isključuju mogućnost da se Ukrajina ponovo okrene Rusiji i zatraži direktnu kupovinu gasa, a da će ruska strana izaći u susret Kijevu i da će isporuke biti po prilično korektnim cenama.

Pročitajte OVDE   kakva je to drama na Arktiku.

Izvor: rs. sputniknews. com 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA