Najnovije

FRONT U PLAMENU! Vojska u žestokoj akciji osvojila grad u Idlibu! (VIDEO)

Snimci snimljeni u subotu prikazuju ostatke drevnog grada Ebla, blizu Tell Mardiha, u području koje su nedavno osvojile snage SAA u pokrajini Idlib.

Sirijska vojska (Foto: Jutjub)

Slike prikazuju deo arheološkog nalazišta, koje se nalazi 33 kilometra (53 km) jugozapadno od Alepa, sa ostacima gradske građevine u okolini. Stotine arheoloških artefakata takođe su vidljive u Idlibovom nekadašnjem centru italijanske arheološke misije.

„Iskopavanja na ovoj lokaciji započela su 1964. godine i morala su da se zaustave 2010. kao rezultat situacije u Siriji. Tel Mardih je pretvoren u kamp za obuku [od strane milicija] ", objasnio je Gazi Alulu, direktor za antike i muzeje u Idlibu.

„Izgradili su mrežu tunela. Ebla je uništavana sistematski. Za iskopavanje područja koristili su tešku mehanizaciju. Mnogi ljubitelji uništavanja i krijumčari arheoloških komada učestvovali su u uništavanju predivnog akropolja kraljevstva Ebla “, dodao je.

Drevna Ebla, koja je osnovana pre više od 5000 godina iznad ravnice Idlib, nalazi se istočno od autoputa Alepo-Damask i najvažnije je arheološko nalazište iz bronzanog doba u zemlji. Grad je otkrio 1964. godine tim italijanskih arheologa, koji su otkopali drevne arhive sačinjene od stotina kamenih ploča koje potiču iz 24. veka pre nove ere.

SAA naletela na zasedu islamista! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA