Najnovije

"Američka pastorala" od danas u prodaji: Od ljupke ćerke do devojke spremne na politički terorizam!

Posle romana „Profesor žudnje“ i „Sabatovo pozorište“, Laguna objavljuje još jednu knjigu Filipa Rota, „Američku pastoralu“, za koju je pisac dobio Pulicerovu nagradu za književnost.

Foto-Laguna

Svid Levov živi američki san. Vrhunski sportista u njuarškoj srednjoj školi odrasta u posleratnim godinama sve većeg prosperiteta, ubrzo se ženi bivšom mis NJu DŽerzija, nasleđuje očevu fabriku rukavica i seli se u veliku kuću na farmi u bogatom Old Rimroku. A onda, jednoga dana 1968. godine, Svida napušta američka sreća. NJegova obožavana ćerka Meri se od ljupkog i promućurnog devojčurka pretvara u fanatičnu tinejdžerku, sposobnu za brutalan čin političkog terorizma. Porodica Levov će preko noći biti uvučena u politička previranja Amerike šezdesetih i Svidu preostaje samo da posmatra sistematsko urušavanje nekadašnje idile.

Filip Rot (1933, NJuark, NJu DŽersi – 2018, NJujork) za svoju prvu knjigu „Zbogom, Kolumbo“ dobio je Nacionalnu nagradu za književnost 1960, što ga je odmah, kao pisca izrazite duhovitosti, dubokog uvida i saosećanja čak i za najnedopadljivije književne junake, uzdiglo među korifeje „jevrejske američke proze“. Svetsku slavu doživeo je s romanom „Portnojeva boljka“ (1969) prevashodno zahvaljujući pikantnom rečniku ispovesti glavnog junaka. Pulicerovu nagradu za književnost dobio je 1997. Bukerova nagrada za životno delo dodeljena mu je 2011.

Izvor:Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA