Najnovije

KURTI POLUDEO OD PARANOJE: Namera Srbije sa “mini Šengenom” je četvrta Jugoslavija a to je opasnost!

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je balkanski “mini Šengen” srpska namera da forimira četvrtu Jugoslaviju i da takva ideja predstavlja opasnost.

Aljbin Kurti (Foto: Jutjub)

Kurti je ocenio da je za balkanski “mini Šengen” zainteresovana i Rusija.

“U mom političkom obrazovanju istorija je važna. Pre više od jednog veka, carska Rusija je formirala saveze kako bi uništila dve imperije i uspela u tome. Nakon jednog veka moramo da stvorimo savez. Albanci su u epicentru, sa jedne strane su Hrvati, Bugari, ali i Sarajevo i Podgorica. Ako pogledate mapu tendencija, posebno na kartu Balkana, imamo potrebu za partnerstvom, ali ono ne može početi sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, namera Srbije je stvaranje četvrte Jugoslavije.

“Moram biti iskren i da kažem da balkanski 'mini Šengen' nije stvarnost, već više ideja. Za saradnju šest zemalja regiona imamo okvir Berlinskog procesa. U tom smislu nema ničeg novog. Balkanski 'mini Šengen' nosi opasnost, rekao sam da predstavlja četvrtu Jugoslaviju koju Srbija želi, to je namera Beograda. Moramo biti veoma oprezni jer postoje opasnosti koje prevazilaze te osmehe. Mislim da je pre dve godine bio znatno opušteniji nego danas, a danas je Rama pažljiviji nego pre godinu dana. Namere Srbije koje vidimo u Crnoj Gori su očigledne”, rekao je Kurti.

On nije isključio mogućnost da prisustvuje narednom sastanku balkanskog “mini Šengena” ali malo je verovatno da bi takva odluka bila doneta u njegovom kabinetu.

“Moramo da razgovaramo o svemu u Vladi Kosova. Moramo da sačekamo dokumentaciju ove ideje i ja ću razviti neke preliminarne kontakte pre nego što odem na četvrti sastanak. Apriori nije mudro reći da ne prihvatam, ali ne znači da sam se radikalno promenio. Nismo videli mnogo od ova tri sastanka. Ako ubeđuju i kosovsku vladu naravno da, ali ne bez pažljivog razmatranja onog što su učinili do sada”, rekao je on.

Kako ocenjuje sve će se ponovo vratiti berlinskom procesu.

“Od juna 2017. izneli smo naš stav da je berlinski proces, iako i on ima svoje opasnosti, onaj u kome moramo učestvovati, jer je Kosovo tu ravnopravno sa drugima i verujem da tamo moramo da učestvujemo. Ne bi trebalo da idemo na međunarodne razgovore bez nacionalne koordinacije. I o tome sam razgovarao sa liderima u Albaniji”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer izrazio je uverenje da bi albanski “makro Šengen” mogao da se implementira vrlo brzo.

“Albanski 'makro Šengen' podrazumeva sveobuhvatnu albansku liberalizaciju. Balkanski “mini-Šengen” je ideja koja nije sprovedena, dok albanski 'makro Šengen' može da se sprovede vrlo brzo. Takve inicijative ne mogu se usmeriti negde drugde sem prema berlinskom procesu”, rekao je Kurti.

Što se tiče njegovog i Raminog ozbiljnog stava u Tirani, rekao je, “to se verovatno može tumačiti kao izraz ozbiljnosti i da oni razumeju da u našim stavovima postoji velika odgovornost. Bilo je stvari sa kojima se nismo složili, ali nisu nepremostive”.

Kurti je naveo i da će nakon posete Albaniji posetiti i Nemačku

“Deset kalendarskih dana i deset dana rada i stvarno nismo stali. U Albaniji je još lakše obaviti prvu posetu, jer smo tako blizu, tako bliski, a posle ove posete ću otići u Nemačku i London i druge zemlje. Trebalo mi je nekoliko dana da pružim ruku svima koji su mi došli u posetu u kancelariji”, rekao je on.

Kazao je da je sastanak sa Ramom bio konstruktivniji od sastanaka koji su se događali već godinama.

“Imamo razlike, ali ovo je bio najkonstruktivniji i najbolji sastanak za veoma dug period. Ovo je možda novi početak u odnosima naše dve zemlje, a malo su ovi odnosi narušeni zbog ličnih odnosa, na apsurdan način, jer se radi o našem narodu, a ne o nama. Naš dogovor o Međudržavnoj komisiji je prvi postupak. Većina sporazuma nije u potpunosti sprovedena, ali postoji potreba za novom dinamikom i verujem da ćemo to i učiniti. Ako imamo prepreke, treba ih izneti i da se dogovorimo kako ćemo ih prevazići”, rekao je Kurti.

Kurti: U ovoj siromašnoj državi ne treba imati platu od 2.950 evra

Opravdavajući odluku svoje vlade o smanjenju plata kosovske izvršne vlasti Kurti je rekao da je potreban novi pravac po svim pitanjima i da odbija da prima platu od bezmalo 3.000 evra. 

“Ja nikako ne mogu da dobijem platu od 2.950 evra i da odem kući. To nije primereno jednoj siromašnoj zemlji. Takva plata takođe loše utiče na mene”, rekao je Kurti.

Međutim, prema njegovim rečima, svaka odluka koja proizilazi iz ustavnih okvira o pitanju zakona o platama biće poštovana.

“Uvek ćemo poštovati zakon, poništavaćemo nepravedne odluke i zameniti ih ispravnim odlukama” rekao je Kurti gostujući u emisiji “Rubikon” na KTV.

On je naveo da smanjenje plata u kabinetima ima više unutrašnji, etički efekat, a manje finansijski.

Prema njegovim rečima, potrebna je politika koja etiku ne stavlja van politike.

"Nalazimo se u situaciji u kojoj imamo finansijsko krvoproliće, to bi trebalo da prestane. Postupamo sa zavojima kao što se postupa u Kliničkom centru. Sestrinstvo poput našeg rada mora biti legitimno i verodostojno, mora zaustaviti krvoproliće i samom sebi", rekao je Kurti.

Lider SRS-a vozi auto od 140.000 evra! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA