Najnovije

MOSKVA SPREMA BRUTALAN ODGOVOR ZAPADU: Rusija uveliko radi na "sredstvima zaštite od hipersoničnog oružja"

Renomirani moskovski dnevni list Izvestija objavio je da Rusija uveliko radi na “sredstvima zaštite od hipersoničnog oružja“.

MiG-31 će imati važnu ulogu u novom ruskom projektu (Foto: Jutjub)

Ovaj list se pozvao na eksperta iz vojno-industrijskog kompleksa koji je ocenio da je to krajnje neophodno i zato što su Sjedinjene Države objavile da će tokom 2020-te testirati četiri nova hipersonična projektila.

Izvestija navodi da je ruski vojni vrh već doneo odluku da se radi na “višenamenskom raketnom sistemu za presretanje protivničkih hipersoničnih blokova na velikim daljinama“. Uz preciziranje da će ih nositi lovac MiG-31 i perspektivni MiG-41.

Isti list precizira da su već obvavljena sva teorijska istraživanja koja se tiču ultradalekometne rakete vazduh-vazduh koja će imati deljivu bojevu glavu.

Za osnovu će, po osvemu sudeći, biti uzeta perspektivna raketa srednjeg dometa K-77M namenjena avionima. Modifikovana, ta raketa bi imala bojevu glavu od nekoliko savremenih raketa vazduh-vazduh koje bi se od nje – posle nekoliko stotina kilometara – odvajale i samostalno atakovale ciljeve.

Da bi to bilo moguće, imale bi sopstveni radar i sistem za samonavođenje na cilj.

“Namera je da se rakete koje nose hipersonične blokove uništavaju pre nego što se ti blokovi od njih odvoje”, uveren je vojni ekspert Dmitrij Kornjev i dodaje:

“Veoma je visoka verovatnoća da hipersonični manevrišući blok neće biti pogođen jednom raketom. Ali, su mnogo veće šanse rakete sa više samonavodećih projektila. Ideja je da se ti projektili usmere na unapred određenu tačku na liniji leta tuđeg hipersoničnog oružja i da ga atakuju”.

Rakete sa hipersoničnim blokovima nosiće MiG-31 i MiG-41. Oni će – ne upuštajući se u borbu sa neprijateljem – lansirati pomenute „višenamenske raketne sisteme za presretanje protivničkih hipersoničnih blokova na velikim daljinama“, a ti sistemi – svoje hipersonične projektile.

Pročitajte OVDE kako je Kremlj odgovorio na pretnju turskog predsednika.

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA