Najnovije

"OSETIO AMERIČKU SRDŽBU": Grenel pojačava pritisak na Prištinu, Kurti planira to da iskoristi, ali tu nije kraj zahteva iz SAD!

Amerika pojačava pritisak na novoizabranog premijera Kosova Aljbina Kurtija da ukine takse na robu iz Srbije, a to će biti samo jedan od ustupaka koje će Amerika tražiti od vlasti u Prištini, smatraju sagovornici. U međuvremenu, specijalni izaslanik Ričard Grenel juče je ponovio da takse moraju da budu ukinute zbog investicija.

Ričard Grenel (Foto: Jutjub)

Grenel je zatražio od Prištine da ukine takse od sto odsto Beogradu, i to bez reciprociteta, a iz Ambasade SAD u Prištini juče je rečeno da Donald Tramp i američki ambasador u Berlinu imaju isti stav po tom pitanju.

- Nova kosovska vlada treba da ukine tu meru, a da Beograd treba da prekine kampanju povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti - rečeno je u Ambasadi SAD u Prištini.

Dan ranije, objavljeno je da specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel ne podržava ideju Kurtija o uvođenju recipročnih mera Srbiji. To je rekao njegov portparol Dik Kastin i istakao da Grenel podstiče Kosovo da ukine taksu bez reciprociteta.

- Kosovo treba da ukine taksu na robu iz Srbije, bez sprovođenja reciprociteta. Dakle, bez recipročnih mera. Ne samo da suspenduje taksu, već da je potpuno ukine - dodao je Kastin za radio "Slobodna Evropa".

Grenel se juče istom porukom oglasio i na Tviteru.

"Takse treba ukinuti da bi investicije funkcionisale. To je od suštinske važnosti", napisao je Grenel na svom Tviter nalogu.

Komentarišući poruke koje stižu iz SAD, premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da su od toga što je Priština uvela taksu na robu iz Srbije štetu imali i građani Srbije i Kosova i ocenila da će oni napuštati zemlju ako im se ne ponudi drugačija perspektiva.

- Važno je da se ostavi prošlost i da se građanima ponudi dugačija perspektiva jer su zbog taksa i građani Kosova imali štetu zbog povećanja cena i nepovećavanja broja radnih mesta. Ako građanima ne ponudimo drugačiju perspektivu, otići će iz zemlje. To nije način da krenemo u budućnost. Krakotočnim potezima, kao što je otvaranje avionske linije između Beograda i Prištine i izgradnjom puteva građanima, biće ponuđena bolja perspektiva - kazala je Brnabićeva.

Šta Grenelova poruka znači? Dugogodišnji novinar sa Kosova i Metohije Milivoje Mihajlović ocenio je da je najava Aljbina Kurtija o reciprocitetu za ukidanje taksa služi samo za to da od reciprociteta odustane i da to onda prikaže kao ustupak Vašingtonu.

- Kurti, inače, u ovom trenutku ni ne zna šta znači reciprocitet na ukidanje taksa. Nikome to nije jasno. To je upotrebio kao političku floskulu, da bi izašao iz tamnog vilajeta u koji su građane Kosova uvele te švercerske takse. Kurti će takse ukinuti iz praktičnih razloga, a jedan je da su osnovne životne namirnice poskupele i do 30 odsto - rekao je Mihajlović.

Dodaje i da je upravo to poskupljenje životnih narmirnica dovoljan razlog da Kurti građanima objasni ukidanje taksa.

- Ali Kurti će to prikazati kao ustupak Vašingtonu. On želi da uspostavi dobre odnose sa Grenelom jer je osetio šta znači američka srdžba - četiri meseca nije uspeo da formira vladu. Drugi benefit od ukidanja taksa je smanjenje šverca, jer stavljanje barijera na protok robe znači otvaranje vrata za šverc - kazao je Mihajlović.

Politički analitičar s Kosova Fatmir Šeholi kaže da pritisci iz SAD tek slede.

- Greneleva izjava nije obična izjava diplomate nego čvrst stav SAD. Vidljivo je da Grenel i Trampova administracija žele da agresivnim pristupom primoraju obe strane na velike ustupke. Smatram da će vlada Kurtija morati da se suoči sa istinskim strateškim ciljevima Amerike na Zapadnom Balkanu i da je ukidanje taksa samo jedan od ustupaka koje će Amerika tražiti - kazao je Šeholi.

Stefanović: Cenim pritisak SAD

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ceni pritisak koji se iz SAD vrši na Prištinu da se ukinu takse i izrazio očekivanje da će to dati rezultate.

- Pitanje taksa je čisto pitanje međunarodnog prava, pošto je i Priština potpisala CEFTA sporazum, u skladu sa Rezolucijom 1244. Prištinske institucije krše, pre svega CEFTA sporazum i nažalost nema dovoljno sankcija za to. Ipak, nisam uvek bio optimista jer mi se čini da taj pritisak može da bude veći. Srbija nije optimista po pitanju mogućnosti povećanja pritisaka na Prištinu, s obzirom na to da Priština već sedam godina ne primenjuje ni sporazume potpisane u Briselu. Očekujem da će se međunarodno pravo poštovati. Uvođenje tarifa na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine je i nepoštovanje međunarodnog prava - kazao je Stefanović.

Pročitajte OVDE   čime to preti Dodik.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA