Najnovije

TEORIJA ZAVERE: Kažu da je koronavirus biološko oružje, a evo šta kažu stručnjaci!

Broj žrtava korona virusa premašio je 1.000, a novim brojem preminulih bujaju i teorije zavere. Među najpopularnijim su da je virus zapravo oslobođeno biološko oružje, laboratorijski eksperiment koji je pošao po zlu, kao i da Kina spaljuje tela preminulih . Šta kažu stručnjaci o tome?

pixabay. com)

- SZO se ne bori samo protiv virusa, već se bori i protiv trolova i teorija zavere koje podrivaju naše napore - rekao je u subotu generalni direktor SZO.

Koje su to najpopularnije terorije koje kruže društvenim mrežama i medijima?

TEORIJA BROJ 1: Biološko oružje koje je napravila Kina

Već dugo se nagađa da je korona virus zapravo delo čoveka, odnosno da je nastao u laboratoriji Instituta za virologiju u Vuhanu. Postoje brojne varijacije ove teorije - od toga da je slučajno procureo do toga da namerno pušten.

- Kontroverzno mišljenje: Kina prikriva korona virus. Mnogo je gore nego što mediji tvrde. Kina nije zemlja trećeg sveta i sigurno ima dobro obrazovano medicinsko osoblje i lekare. To je zataškavanje slučajno procurelog biološkog oružja - naveo je jedan korisnik Tvitera.

- Ako postoje saznanja o epidemiji i informacije se ne dele sa celim svetom, na kraju će se otkriti i tada će jedini zaključak biti da je bio oružje korišćeno protiv njih! - piše drugi.

- Dakle, kineska vlada je sintetizovala korona virus kao biološko oružje, ali procurilo je, pokušala je da je obuzda, ali nisu uspeli, oni znaju šta su napravili, zato i agresivne mere protiv stanovništva. Svet sada mora pomoći Kini ili ćemo uskoro umreti! - naveo je na Tviteru Faruk Ontario.

Šta kažu stručnjaci?

Prema mišljenju stručnjaka, korona virus nije nastao u laboratoriji. Čak, korona viruse su velika porodica virusa od kojih je tek za sedam (računajući i ovaj tip koji je izazvao epidemiju) poznato da napadaju ljude. Većina virusa iz ove porodice napada životinje.

- Molim vas, prestanite sa teorijama zavere! Korona virus NIJE napravljen u laboratoriji. NIJE biološko oružje. Korona virusi su česti i čine oko 20 odsto svih prehlada godišnje. Oni posebno loši poput SARS-a i MERS-a potiču od slepih miševa odakle prelaze na ljude - objavio je na Tviteru doktor Dejvid DŽejkobs, osnivač "Coalition of Ontario Doctors" iz Kanade.

I profesor Ričard Ebrajt, stručnjak za hemijsku biologiju na Univerzitetu Rutgers, smatra da virus nije napravljen u laboratoriji.

- Na osnovu virusa i svojstava virusa nema naznaka da je to bio inženjerski virus - napisao je on.

Prema mišljenju doktora Andrzeja Horbana, stručnjaka za zarazne bolesti iz Pokrajinske zarazne bolnice u Varšavi virus ne zadovoljava kriterijume biološkog oružja, jer da jeste "trebalo bi da ubije između 20 i 30 procenata zaraženih".

Koronavirus ima veoma nizak postotak smrtnosti u odnosu na broj zaraženih - između jedan i dva procenta. Takođe, većina pacijenata koji su umrli od korona virusa bili su srednjih godina ili stariji i već su patili od hroničnih bolesti.

TEORIJA BROJ 2: Amerika je napravila virus zbog trgovinskog rata sa Kinom

Pojedini ruski mediji takođe tvrde da je reč o bolesti nastaloj u laboratorijskim uslovima, s tim da priča ima i mali dodatak - virus je delo Amerikanaca.

Ruska televizija "Kanal jedan" u sklopu dnevnika ceo jedan segmet posvetila je korona virusu, dvosmisleno izveštajući o njemu. Čak, u emisiji je gostovao "stručnjak" koji je sugerisao da je korona virus veštačka bolest koju su napravili američki naučnici u pokušaju da oslabe ekonomiju Kine usred pregovora o trgovinskom ratu između Pekinga i Vašingtona.

Voditelj je čak citirao dezinformacije na mreži, tvrdeći da je bolest "etničko bio oružje".

Šta kažu stručnjaci?

Ne postoje dokazi da je virus nastao u laboratoriji.

TEORIJA BROJ 3 : Kina spaljuje zaražena tela?

Još jedna popularna tvrdnja na društvenim mrežama vezana za korona virus je da se u Vuhanu, centru epidemije, spaljuju tela preminulih od virusa.

Ove tvrdnje prvo su se pojavile na Tviteru, praćene brojnim snimcima na kojima se navodno vidi kako zaposleni u krematorijumima skupljaju tela po stambenim zgradama i odvoze ih na spaljivanje, kao i onih sa nizom vozila pogrebnih preduzeća.

Kako su se slična nagađanja širila mrežama, tako se pojavio i novi "dokaz" - mapa sa metorološkog servisa Windy.com koja pokazuje ogromnu količinu sumpor-dioksida u vazduhu iznad Vuhana i njegove okoline.

Jedan tviteraš naveo je da je rast nivoa sumpora ukazuje na ispuštanje organskih materija u vazduh, odnosno da je reč o masovnim kremacijama koje Kina pokušava da prikrije.

Zatim su pojedini mediji preneli pisanje lista koji se zove "Epoch Times".

- Od 28. januara 90 odsto naših zaposlenih radi 24 sata dnevno. Ne možemo da se vratimo kući. Zaista nam treba više radne snage. Skoro svo osoblje u svakom pogrebnom preduzeću u Vuhanu je angažovano, a komore za kremaciju rade 24/7 - preneo je pomenuti list reči izvesnog Juna, radnika krematorijuma iz Vuhana.

U celu priču uključili su se i korisnici ozloglašenog foruma 4chain, koji su "pronašli" informaciju da spaljivanje jednog ljudskog tela oslobađa 113 grama sumpor dioksida. To znači, da bi nivo sumpor dioksida bio povećan na nivo na kojem je bio prethodnih dana, potrebno je spaliti 13.968 tela. Podsećamo, zvanični podaci su da je od korona virusa preminulo 1.100 ljudi.

Šta su činjenice?

Činjenica je da se prilikom kremacije u vazduh ispušta sumpor-dioksid. To se događa i kod spaljivanja medicinskog otpada i leševa životinja, što bi moglo da bude i jedno od objašnjenja zbog čega je koncentraciju sumpor-dioksida povećana. Takođe, razlog bi mogla da budu nuklearna postrojenja, ili industrijska područja u okolini Vuhana.

Zvaničan komentar kineskih vlasti u vezi pojačanog zagađenja nije bilo.

Katolički sveštenik sa Round Ajlenda izazvao je bes javnosti nakon što je prošle nedelje zabranio političarima koji podržavaju pravo na pobačaj da se pričeste u njegovoj parohiji. I ne samo to, nego je branio pedofiliju.  Pročitajte OVDE  sve detalje.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA