Najnovije

KO O ČEMU VUČIĆ O MIRU: Srbija je spremna na sve, samo da nema rata!

Neophodan nam je mir, da osnažimo Srbiju, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa političkim predstavnicima Srba iz regiona, povodom najnovijih događaja u BiH i Crnoj Gori.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Srbija se, istakao je, nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomski najsnažnija.

Suočeni smo, ukazao je predsednik, sa opasnošću koju treba da izbegnemo, a to je da žele, po oprobanom receptu, da za sve optuže Srbiju.

Nećemo to dozvoliti, rekao je predsednik Vučić.

„Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija u poslednjih 50 godina. Kada naša ekonomija ubedljivo najbrže napreduje u regionu, ali i širem evropskom region, pre svega na prostoru Jugoistočne Evrope, gde samo Mađarska može da se meri sa srpskom ekonomijom po rastu. Uspeli smo nešto što smo sanjali decenijama“, rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora.

Srbiji je sada, kako je preneo i u razgovoru sa Srbima iz regiona, pre svega neophodan mir.

Pokazao je, kaže, grafikone koliko smo brzo napredovali i koliko još želimo.

„Potrebno je vreme da dalje osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Znam da se to delu javnosti, koji bi želeli nekakva radikalna rešenja, ne dopada. Nisam ni kukavica, ni plašljivac. Moja molba svima je da pre svega vodimo računa i da najveći uspeh Srbije jeste koliko može da se čuva mir, koliko ćemo dece imati i koliko će zemlja biti uspešnija“, podvukao je on.

Vučić je, na konferenciji za štampu posle razgovora sa Srbima iz regiona, čestitajući državni praznik, rekao da su se na Sretenje sabrali kako bi saslušali jedni druge.

Podsetio je da je vlast Srbije više nego ikada uz svoj narod u RS i Crnoj Gori, da je pomagala institicije i naš narod u obe bivše jugoslovenske republike, u BiH i i Crnoj Gori.

Naglasio je da će Srbija biti uz svoj narod, i da se to ne dovodi u pitanje.

„Za razliku od drugih predsednika, mojih prethodnika, niti pretim, niti igram igre, niti bilo šta tražim. Moja molba, posebno u BiH, predsedniku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, jeste da moraju da se vode interesima celokuponog našeg naroda i zemlje. Razumem bojazan i sve probleme sa kojima se suočavaju, udar na identitet i imovinu“, kazao je on.

Rekao je da ga je Dodik izvestio da se iza svega krije da se kasnije od RS uzmu i šume, voda, zatim vrtići i škole.

„Zamolio sam da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz instizucije bez bilo kakve šire destabilizacije celog regiona“, podvukao je on.

Vučić je kazao da nema sumnje da nije pravedno sve što se čini srpskom narodu.

„Juče sam po prvi put konačno shvatio da i Ramuša Haradinaj kada je uvodio takse Srbiji nije bio sasvim sam, već je bilo i onih koji nisu imali ništa protiv toga u međunarodnoj zajednici. O tome ću sigurno nekada kasnije govoriti, kao što je sigurno da nije slučajno nekom palo na pamet da SPC proglasi pravoslanom crkvom u Crnoj Gori, kao i što nije nekom palo na pamet da ruši identitet Srba i RS u BiH“, naglasio je Vučić.

Vučić je upozorio da smo suočeni sa opasnošću koju treba da izbegnemo, a to je da žele po oprobanom receptu, uz pomoć nekih u Beogradu, pokušavaju za sve da optuže Srbiju.

„Je l“ ikome u Srbiji bio interes uvođenje taksi? To je bio način suzbijanje ekonomske snage Srbije. Izgubili smo između 0,4 i 0,5 odsto rasta, jer da nije bilo taksi imali bi rast od 5 odsto. Zašto je neko iz sveta želeo da Srbiju svede da bude malo ispred ostalih u regionu, a ne mnogo?“, upitao je on.

Upitao je i kako je Beograd kriv za takse, za donošenje zakona u Crnoj Gori, i za ono što se zbiva oko Ustavnog suda u BiH.

Rekao je da je bio na putu za Nemačku i da nije ni znao kako je reagovao Dodik, te dodao da bi mnogi želeli da kažu kako svim tim procesima upravlja Beograd, po starom receptu iz prošlosti prema kojem je Srbija kriva za sve.

„Nećemo dozvoliti da okrive Srbiju i srpski narod. Nastavićemo da podržavamo RS, koja nikada nije imala takvu podršku kakvu ima danas. Nastavićemo da podržavamo narod u Crnoj Gori kroz sve institucije međunaarodne zajednice. Boriću se da sačuvamo mir i stabilnost“, naglasio je on.

Srbija, kako je istakao, podržava Dejtonski sporazum, a tako poštuje i integritet BiH, ali razume se i integritet RS unutar BiH.

Podsetio je da postoji već više od šest godina dogovor između vlasti u Beogradu i lidera Srba u reuionu da se ne iznose ružne reči jedni protiv drugih.

„Trudimo se da se držimo jedinstva, suviše smo mali da bismo smeli da se ponašamo neodgovorno, kako su se neki od mojih prethodnika ponašali“, kazao je on.

Preneo je reči šefa kineske diplomatije, koji je kazao da Kina poštuje Srbiju iako zna koliko smo teritorijalno i po broju stanovništvu mali, jer smo nezavisna, suverena zemlja, zato što rukovodstvo ima kičmu i ume da štiti interese svog naroda.

„Bićemo to i u budućnosti, ali borićemo se za ugled Srbije u svetu. Kao što sam to činio sinoć posle užasnih reči na jednom od panela, gde je rečeno kako smo okupirali Kosovo, kako smo činili najteže zločine i genocid. Boriću se za tu istinu na svakom mestu na svetu snažeći ugled Srbije i srpskog naroda“, naglasio je on.

Zahvalio se patrijarhu Irineju na pozivu za jedinstvo, i najavio da će razgovora sa Srbima u regionu biti češće, a pomoć veća, te da će uvek da se bori za očuvanje mira i stabilnosti, uz prava na budućnost naše dece.

Studenti pozvali na protest u Beogradu, a potom kreće "Sretenjska linija" ka Orašcu! Više o tome OVDE.

 

Izvor: Tanjug

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA