Najnovije

ALEKSANDAR I KARAĐORĐEVIĆ JE OVDE TRAŽIO ZLATO! Rudnik Sveta Barbara je sada kuća duhova i pored njega žive samo najhrabriji!

Kada se krene regionalnim putem od Majdanpeka ka Kučevu, ušuškan u gustoj šumi nalazi se Blagojev Kamen. Nekada jedno od najprosperitetnijih mesta ovoga kraja, danas kao da je palo u zaborav i za nekolicinu porodica koje tamo žive vreme kao da je stalo.

Aleksandar I Karađorđević (Foto: Jutjub)

Ne sme se zaboraviti da je tamo nekada postojao jedan od najbogatijih rudnika zlata Sveta Barbara za koji se vezuje istorijski značaj ovoga kraja. Otvoren 1904. godine nekada je bio vlasništvo kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića sve do njegove smrti, a potom postaje deoničarsko društvo. Nešto kasnije dobija novi naziv Akcionarsko deoničarsko društvo iz Pariza. NJime su gazdovali Francuzi sve do 1953. godine kada je zbog nerentabilne proizvodnje zatvoren. Bilo jeto zlatno vreme u kome se jako lepo živelo, prisećaju se neki odstanovnika koji se gotovo mogu danas nabrojati na prstima jedne ruke.

 Dok je rudnik radio pre više od šest decenija ovde se jako lepo živelo. Imali smo seosku prodavnicu, lekara, dve seoske kafane sa živom muzikom u koju su pored rudara ovoga kraja neretko dolazili i Majdanpečani i Kučevljani ali i svi ostali koji su ovuda prolazili - kaže Pavle Došljak (80) meštanin ovog sada gotovo napuštenog mesta. 

Nekada je ovde živelo blizu sto porodica danas jedva da nas ima dvadesetak. Mahom su ostali stariji ljudi. Mladi su potražili bolja mesta. Više nema ničega, potpuno smo zaboravljeni. Nema ni kafana nemamo ni prodavnicu već za sve što je neophodno od namirnica odlazimo u obližnja mesta i pazarimo  jednom ili dva puta mesečno. Nema ni dobrog signala mobilne telefonije. Pokriveni smo jednim operaterom i to jako slabo funkcioniše. Ono što imamo na pretek je tišina i mir koji svakome treba u ovako teškim i stresnim  vremenima i užurbanom životu.

Pavle je sa suprugom Milom iz Majdanpeka došao u Blagojev kamen kada je otišao u penziju. Svoj radni vek proveo je u Rudniku bakra Majdanpek i sad sa svojih 80 godina izgleda kao da ima dvadeset manje a kako ćerka Snezana kaže, to je sve zato što vodi miran život u tišini i šumi. Bavi se stolarijom iz hobija i to jako dobro. Ono što se okom vidi to Pavle može da napravi u svojoj radionici. Troje dece živi na različitim stranama a najsrećniji su čika Pavle i supruga Mila kada se svi ovde okupe. Pobegnu od gradske vreve na ranč u Blagojev kamen u kome se uvek ponešto okrene na ražnju a unuci i praunuci uživaju u prirodi.

Sve ima svoje prednosti i mane. Blagojev kamen neki nazivaju "mesto duhova", ali za neke je to oaza mira koju ne bi zamenili ni za šta na svetu.

Pogledajte OVDE spektakl na nebu iznad Srbije!

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA