Najnovije

CNN TVRDI! JEDAN DOKUMENT OTKRIVA DA JE SI ĐINPING ZNAO ZA VIRUS: Ćutao je danima i nije reagovao, a ovo su dokazi za to! (VIDEO)

Kako se novi smrtonosni koronavirus proširio Kinom, a posle i drugim država, znalo se da nešto nije u redu.

Si Điping (Foto: Jutjub)

Zvaničnici u Hubeju, provinciji koja je u središtu epidemije, okrivljeni su da su umanjivali opasnost od virusa (možda je i namerno zataškavali) kao i da su ignorisali dokaze da se zaraza prenosi sa čoveka na čoveka sve dok nije postalo prekasno.

Sa druge strane, smatra se i da centralna vlada reaguje čim shvati ozbiljnost situacije, uskače i preduzima drastične mere da spreči širenje virusa.

Zaista je i došlo do velikog preokreta kad je kineski predsednik Si Đinping 20. januara prvi put progovorio o virusu u javnosti i najavio "odlučne napore" u kontroli epidemije. Nedelju dana kasnije direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus je, govoreći pored Sija u Pekingu, pohvalio ozbiljnost kojom se Kina suočava sa epidemijom i zahvalio Pekingu na njegovoj "transparentnosti".

Tokom vikenda, međutim, pojavio se transkript govora u kineskoj Komunističkoj partiji koji je bacio sumnju na sva dosadašnja saznjanja. Navodno, Si je znao za epidemiju na virus još 7. januara – skoro dve nedelje pre nego što se prvi put obratio u javnosti.

U transkriptu govora, koji je u subotu objavio zvanični žurnal KP "Kiši", Si je "izdao zahteve za prevenciju i kontrolu novog koronavirusa" tokom sastanka Stalnog odbora Politbiroa, najmoćnijeg izvršnog tela u Kini.

Sastanak je održan 7. januara, a Si je dalje instrukcije dao 20. januara i dva dana kasnije, kad je "eksplicitno zatražio od provincije Hubej da implementira sveobuhvatnu i striktnu kontrolu nad odlivom ljudi".

"Ja sam, u svakom trenutku, nadgledao širenje epidemije i napredak u prevenciji i kontroli i nastavljam da dajem naređenja i instrukcije", rekao je Si.

Upravo je taj period od 13 dana između 7-20. januara ključan.

Vlasti Hubeja su u to vreme održale dva ključna provincijska partijska sastanka, a grad Vuhan je pozvao više od 40.000 porodica na ogromni banket u pokušaju da postavi svetski rekord. Kao što smo već pisali, gradonačelnik Vuhana je priznao da nije adekvatno reagovao. Vang Guangfa, šef istražiteljskog tima poslatog iz Pekinga da ispita stvari, rekao je 11. januara da je situacija pod kontrolom.

Vangu je, kao i mnogim drugima koji su se zatekli na mestu inicijalnog izbijanja epidemije, kasnije dijagnostikovan virus. Provincijske vlasti su se našle pod kritikama zbog upravljanja krizom tokom tog perioda, kad je u jeku bila proslava Lunarne nove godine, a milioni ljudi proputovali Kinom.

Termalne kamere nisu snimale putnike u Vuhanu sve do 14. januara, a dodatne restrikcije postavljene su nedelju dana kasnije.

"Razumemo da je javnost nezadovoljna našim objavljivanjem informacija. U jednu ruku, nismo uspeli da pravovremeno objavimo relevantne informacije, a u drugu nismo dovoljno iskoristili validne informacije da poboljšamo naš rad. Što se tiče kasnog objavljivanja, nadam se da javnost može da razume da je ovo infektivna bolest, a relevantne informacije treba objavljivati u skladu sa zakonom. Kao lokalna vlada, mi možemo objaviti informacije tek nakon što smo ovlašćeni", rekao je gradonačelnik DŽou Sjanvang.

Isprva se smatralo da je ovo njegov pokušaj da pokrije svoja leđa, prelivajući deo odgovornosti na pretpostavljene. Ali, ako je Si upravljao odgovorom na krizu u to vreme, onda je DŽou zaista čekao instrukcije iz Pekinga i sva krivica leži na drugom mestu.

Vu Kjang, analitičar iz Pekinga specijalizovan za Sijeve govore, ocenio je da je njegov nedavno objavljeni govor “bez presedana”.

"Zvuči kao da se brani i objašnjava kako je učinio sve što može da spreči epidemiju", kaže Vu.

Poslednjih nedelja vidni su pokušaji da se krivica za krizu baci na provincijske vlasti, koje su ili pogrešno navodile Peking ili nisu uspele da “implementuju” partijske instrukcije, ukazuje CNN.

Objavljivanje transkripta Sijevog govora baca sumnju na to da je u stvari centralna vlada, a ne vlasti u Hubeju, svojom reakcijom omogućila da se virus raširi Kinom i kasnije svetom.

Pročitajte OVDE  šta je to Šojgu darivao predsedniku Vučiću.

Izvor: Kurir/CNN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA