Najnovije

DODIK: Imamo i mi pravo na vojsku! Republika Srpska se diže u odbranu!

Danas (ponedeljak) će u Banjaluci na zahtev predsednika Republike Srpske Željke Cvijanović biti održana posebna sednica Narodne Skupštine Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o antidejtonskom radu Ustavnog Suda BiH.

Dodik (Foto: Jutjub)

Posle ove sednice biće doneti konkretni zaključi kako će Republika Srpska odgovoriti na Odluku Ustavnog suda BiH i kojim putem će dalje ići Republika Srpska. Milorad Dodik srpski član Predsedništva BiH je izjavio da je ovom odlukom Ustavni sud BiH prešao crvenu liniju i pozvao na jedinstven odgovor pozicije i opozicije na Odluku kojom se od Republike Srpske planira oteti oko 200 hiljada hektara zemljišta od čega 90 hiljada plodnih oranica.

- Ovo je pokušaj da se razvlasti Republika Srpska i otme njena imovina, ovaj put zemljište. Jedino što se može učiniti je da se poništi odluka Ustavnog suda i da se donese novi Zakon o radu Ustavnog suda u kojem neće biti strane sudije. Mi čemo taj Zakon zajedno sa strankom HDZ predložiti Parlamentu BiH na usvajanje narednih dana a ukoliko se to ne usvoji onda ćemo se vratiti u Skupštinu i doneti odluke koje smo najavili. Ovo je okupacijski sud jer u njemu sede stranci i funkcionise po vlastitim pravilima i pribavili sebi nadležnosti koje nema ni jedan ovakav sud na svetu nema. Ustavni sud BIH već 10 do 15 godina u kontinuitetu počeo da osporava himnu, grb, zastavu Dan Republike Srpske 9. januar te identitetske odluke za Republiku Srpsku. Sada je krenuo da se obračunava i sa imovinom kako bi kasnije u nekoj trećoj fazi okrenuo i na ostale nadležnosti Republike Srpske.

Ova odluka je prešla crvenu liniju i ne smemo biti naivni jer nam najavljuju da će nam u sledećoj fazi uzeti šume i reke a to znači da na jednom potoku nećemo moći napraviti most a da ne pričamo o izgradnji hidroelektrana. Ovo je pokušaj da se Republika Srpska razvlasti i ostane prazna ljustura.

Ja kao izabrani predsednik naroda dok sedim na ovom mestu hoću da kažem narodu da se ovo ne sme propustiti i očekujem i pozivam opoziciju da na Skupštini imamo iste stavove kako smo to jednoglasno imali na sastanku kod predsednika Republike u smislu donošenja odluka na Skupštini. Ova tačka o kojoj će se raspravljati ja mislim da će se prelomiti mnogo šta u BiH.

Ovo je kolonijalni odnos međunarodne zajednice prema BiH koja na razne načine održava postojanje BiH a fingira demokratiju. I tako BiH preživljava uz pomoć stranaca. Nemoguće je da u Ustavnom sudu sede tri stranca koji odlučuju i da je BiH suverena država. Mi smo već ranije pokušavali da se ovaj zakon promeni ali Bošnjaci to ne žele pa zato Bakir Izetbegović je jasno rekao da je Ustavni sud njihov mehanizam uređenja BiH.

Sada Ustavni sud radi ono što je ranije radio Visoki predstavnik a Bošnjaci kažu da Ustavni sud da je njegova Bosna ako ovo dalje dozvolimo. Republika Srpska neće imati ni škole i druge institucije i sredstva a što se želi sve na ovakav način preneti u Sarajevo. Uprkos svemu Republika Srpska funkcioniše i.razvija se politicko Sarajevo mrzi Srbe a i Republiku Srpsku. Mi smo u ovom vremenu uspeli da sačuvamo subjektivitet Republike Srpske i njeno dostojanstvo. Ovde se radi da se razbije srpski narod i da se Srbi satanizuju - istakao je Milorad Dodik. O sastanku sa Aleksandrom Vučićem i referendumu koji je najavio Milorad Dodik je rekao.

- Mi ne smemo da ostanemo bez toga stava o referendumu. Mi u BiH se ne osećamo dobro. Politicko sarajevo je neprijateljsko prema Republici Srpskoj ja ne mrzim nikoga ali imam svoj stav i predstavljam Srbe. Moja politika je odgovorna prema Srbima koji su me izabrali i ne zanima me da li se to nekome sviđa. Misve štobudemo radili radićemo na bazi izvornog Dejtona. Osporicemo sve odluke koje su nametali Visoki.predstavnik s kojih nema u Dejtonu. Po dejtonu Republika Srpska ima vojsku. Pa mi možemo doneti i odluku o tome. Sve su to mogućnosti i vodićemo taj dijalog.

Ja nemam nameru da mobilišem nikoga ni da bilo koga naoružavam. Opšta sigurnost koja postoji u Republici Srpskoj ona će biti zadržana. Ni jedan policajac iz Republike Srpske nema nameru da ode u federaciju BiH sa namerom da tamo čini nered. Ovo je stvar politike i međunarodna zajednica mora da napravi okvir za razrešenje problema u BIH a to je moguće rešiti putem dijaloga a mi u tom dijalogu hoćemo da učestvujemo. Ja narodu hocu da porucim dok ja sedim tamo u Predsedništvu ni komad imovine Republike Srpske se neće uknknjižiti na BiH. Nikakav pokret prema NATO se neće desiti da BiH uđe u NATO. Sve kasarne ce biti naše I braniću suverenitet Republike Srpske onako kako piše u izvornom Dejntonu - posebno je naglasio Milorad Dodik I dodao da je mnogo važno da I opozicija bude sa nama zajedno za naša ststusna prava na nivou BiH.

Rusija za sva vremena stavlja tačku na pregovore oko svojih teritorija. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA