Najnovije

SAVEZ KOJI ĆE STATI NA PUT TIRANIJI SJEDINJENIH DRŽAVA: "Osovina otpora" od sada deluje zajedno sve dok Amerikanci ne odu!

Iran i njegovi regionalni saveznici moraju udružiti snage kako bi postigli potpuno povlačenje američkih trupa sa područja Bliskog istoka i “uništenje cionističkog režima”. Tu izjavu je, prema kanalu Al-Arabija, u petak, 15. februara, dao brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovednik vazdušnih snaga Iranske revolucionarne garde.

Američka vojska (Foto: army.mil)

“Svi pripadnici Osovine otpora su ujedinjeni. Moramo kombinovati naše napore za povlačenje američkih snaga iz regiona i uništavanje cionističkog režima”, rekao je Hajizadeh u emisiji televizijskog kanala Al-Masira, kojeg kontroliše jemenski šiitski pokret Ansaralah i Huti.

„Osovina otpora“ izraz je kojeg Iran često koristi za označavanje svojih saveznika i proiranskih paravojnih skupina u regionu.

“Osovina otpora nije samo Iran, ona se proteže od Crvenog do Sredozemnog mora i od Ansaralaha u Jemenu do Hezbolaha u Libau”, rekao je general Amir Ali Hajizadeh.

Nedavno imenovani zamenik zapovednika specijalnih Kuds snaga IRGC, brigadni general Mohamad Hajazi, u intervjuu  za jemenski televizijski kanal je obećao “tešku osvetu Irana, koja će se nastaviti sve dok se američke trupe ne povuku iz regiona, a Izrael ne ostane bez hranitelja”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prethodno rekao da njegova zemlja nema nikakve veze s likvidacijom visokog iranskog vojnog zapovednika prošlog meseca i “to su američki poslovi.”

Međutim, prema verziji široko rasprostranjenoj u iranskim političkim i vojnim krugovima, Bela kuća i Pentagon su dobili informacije o lokaciji iranskog generala Kasema Sulejmanija upravo od izraelskih obaveštajnih službi.

Zapovjednik specijalnih Kuds snaga IRGC, Kasem Sulejmani, likvidiran je u noći 3. januara vazdušnim udarom na međunarodni aerodrom Bagdad. Pentagon je potvrdio da je iranski general ubijen u američkoj vazdušnoj operaciji.

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, istog dana je naredio “težak odgovor” za smrt legendarnog iranskog generala. Američki predsednik Donald Tramp zauzvrat je Iranu zapretio napadom na 52 mete u Islamskoj Republici, ako se vodstvo u Teheranu odluči na vojni odgovor na likvidaciju generala Sulejmanija. U noći 8. januara Iran je napao dve američke baze u Iraku. S obzirom na to da u ovim napadima nije poginuo niti jedan član koalicije koju predvode Sjedinjene Države, predsednik Tramp je odlučio da se neće osvetiti Iranu niti gađati navedene ciljeve.

Koja je najveća tajna Putinove desne ruke, saznajte OVDE!

Izvor: logicno.com/Saša F.

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA