Najnovije

STEŽE SE OBRUČ! CRNO NAM SE PIŠE: Hrvatska, BiH i Mađarska "guraju" migrante nazad u Srbiju

U Srbiji je ove zime od 6.500 do 7.000 migranata, što je najviše od zatvaranja balkanske rute u martu 2016. godine, a najbrojniji su iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka, i država severne Afrike.

Komšije vraćaju izbeglice u Srbiju? (Foto: Jutjub)

Prema procenama državnog Komesarijata za izbeglice i migracije, u Srbiji ima 6.500 migranata, slični su podaci UNHCR-a - 6.600, dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000.

Sadašnje jezgro migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske.

Ovde je reč o takozvanom izgurivanju, metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih zemalja, kao i da su međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale slučajeve lančanog izgurivanja - iz Slovenije u Hrvatsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju.

Takvom metodom je, kako se navodi, prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. godine iz okolnih zemalja izgurano 1.256 migranata, a najviše iz Hrvatske i Mađarske.

Procenjuje se da duž granice Mađarske, Hrvatske i BiH ima oko 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice i migracije rekla je da je od marta 2016. godine u prihvatnim centrima u Srbiji boravilo između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je oko 5.500. Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

Problem je što, kako navodi Palić, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz.

Pročitajte OVDE kako nastala tzv. država Kosovo.

Izvor: Politika/Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA